Byggnadsingenjör Tommy Hallsmark tar en titt cyklarna som skulle ersätta höjd bilersättning. Det hjälpte inte att cyklarna var nya och grönmålade. Hallsmark var skeptisk.

Förhandlingsläget var helt låst. Precis som för president Obama i Amerika, fast i mindre skala förstås. Det handlade inte om världsekonomin, utan om bilersättning i Askersund. Det hela inträffade i slutet på 70-talet och som gav eko i hela landet. Tjänstemännen vill ha höjd bilersättning, men efter segslitna förhandlingar satte kommunens förhandlingsgrupp klackarna i backen. Istället för höjd ersättning köpte kommunen in tre gröna cyklar!

Tjänstemännen i hela Sverige hade sedan något år innan förhandlingarna i Askersund krävt höjd bilersättning. De hade 9 kronor och 10 öre per mil i ersättning. Efter 700 mil hade ersättningen reducerats. Det var just om den biten striden stod. En chefstjänsteman i Askersund hävdade att han hade gått med 2 000 kronor i förlust . Och då handlade det bara driftkostnaderna. Hårdast drabbade var personal på byggnadskontoret och socilakontoret. Ett stort antal tjänstemän hade dock accepterat uppgörelsen, men 19 stycken hade sagt upp sina bilavtal.

De drabbade tjänstemännen menade att service till allmänheten skulle bli sämre med cykelutflykter. Förhandlingsgruppen från kommunen hävdade att det skulle fungera bra med cyklar, med rätt planering från personalen. Allmänheten skulle också dra sitt strå till stacken genom att inte ringa samma dag som uppdragen skulle var utförda. Om någon akut situation skulle uppstå fanns det möjlighet att ta en taxi. På den tiden fanns det bara några få leasingbilar som ofta vara upptagna. Det var många som skulle dela på bilarna.

En av de mesta aktiva tjänstemännen var skåning. Han oroade sig mycket för den kommande vintern. Att trampa cykel i kyla och slask ställde han inte upp på. Han var också orlig för kommunens nästa steg i förhandlingarna. Kanske skulle de bli skidor och det var inte hans bästa sida. Det hade varit många snöfattiga vintrar i Skåne.

Några var rädda för att kommunen skulle satsa på skidor när vintern kom. Alla ville inte bli som Martin Lundström när de skulle ut på uppdrag. Men det blev inga kommunala skidor. Och det tyckte en skånsk tjänsteman var extra skönt.

Kommunens förhandlare Lundkvist, Larsson och Franzén, ville i samband med bilersättningsbråket gardera sig för liknade händelser i framtiden. Den som anställdes i fortsättningen skulle avkrävas ett körkort och ställa upp med egen bil. Den skånske tjänstemannen som var rädd för skidåkning, menade att ett sådant krav inte gick att genomföra i praktiken.

”Förutsätt att bilen går sönder och den anställde inte har några pengar att köpa en ny bil för. Inte ens en arbetsgivare kan tvinga honom att köpa en ny bil”, sa den aktive tjänstemannen till mej sedan förhandlingarna brutit samman.

Många ler säkert åt den här historien i dag, när alla har leasingbilar. Sedan jag skrivit om bråket i tidningen togs upp av övrig media både stora och små. Det hade aldrig hänt tidigare att en kommun ersatt höjd bilersättning med tre gröna cyklar. Brukar träffa förhandlare Lundkvist ibland på stan. När vi börjar prata om händelsen kan vi inte göra annat än att skratta. Men då var det allvar. Kommunen sate hårt mot hårt.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt