För snart 30 år sedan bjöd Askersunds kommun in alla duktiga hantverkare, formgivare, slöjdare och ”glada amatörer” till en tävling om bästa Askersundssouveniren. Kraven var att den skulle tillverkas av svenskt naturmaterial och att den skulle vara lätt att frakta med sig. Den skulle också förmedla något som hade anknytning till kommunen och dess traditioner. Och det fick gärna vara ett nyttoföremål och prisvärd. Ett krav var också att den skulle gå att tillverka i småindustri.

Dåvarande kulturnämndens ordförande Kerstin Hjalmarsson med pristagarnas alster

På den tiden hade kommunen också ganska gott om pengar. Den sammanlagda prissumman låg på 10 000 kronor. Vinnaren fick 5 000 kronor. Vinnarbidraget blev en kombinerad korkskruv och flasköppnare. Förslaget var inlämnat av Lena Crommert i Skyllberg. Gösta Dahlqvist , Svartå, blev två i tävlingen med en nyckelhängare. Frågan är vad som hände med de segrande förslagen? Föll det helt i glömska? Kanske någon har svaret? Finns de vinnande prylarna att köpa? Måste erkänna att jag aldrig följde upp vad som hände med souvenirerna. Dålig journalistik kan man tycka. Men jag reparerar skadan nu och här på bloggen. Jag själv var med och tog en bild när dåvarande ordföranden i fritidsnämnden, Kerstin Hjalmarsson, visade upp förslagen på Rådhuset. Hon var mycket nöjd med förslagen.

Sonja Öhrman-Eriksson (t.h) och glaskonstnär Annete Alsiö

En konstnär som deltog i tävlingen var Sonja Öhrman –Eriksson i Lerbäck. Hon har frågat mej många gånger vad det blev av det hela. Och jag har inte haft något svar, men lovat forska. Gör det nu genom den här bloggen. Sonja har nu i sin ensamhet hemma i Lebäck tagit fram en relief på Sundbo härads vapen. Hon tycker det kan vara en souvenir så gott som något från Askersund. Staden tillhörde Sundbo härad och tillhörde Östergötland. 1693 fördes Sundbo härad över till Örebro län.

Sonjas relifer har jag hemma hos mej, så om någon är intresserad av att gå vidare med det hela är det bara att höra av sig. Det är et fint arbete av en duktig konstnär, som tycker att hör hemma i Askersund.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.