Två kulturevenemang i en blogg

——————————

Tidningsmannen, författaren och bokförläggaren Carl Isaac Fahlgrén hedras med en alldeles egen sommarutställning i Askersunds bibliotek. Utställningen finns på plats så det är bara att göra ett besök. Bibliotekschef Annika Restadh har sett att det blev en utställning för grundaren av Askersunds-Tidning, Fahlgrén. Och det är han mycket förtjänt av. Trots att han startade en tidning till askersundarnas stora glädje har det varit ganska tyst om honom. Det finns inte mycket att läsa om personen Fahlgrén. Det som finns är med på utställningen.

1866 gav han ut en unik bok med namnet ”Läsning för blinda”. Han hade nämligen konstruerat ett blindskriftssystem. Fahlgrén gjorde sig ett namn både som tidningsutgivare och konstruktör av blindskriftssystemet. Han levde mellan 1815 och 1878. Den gamla boken donerades för en tid sedan till biblioteket i Askersund. Det finns bara några få exemplar , så den är mycket unik. Och finns naturligtvis också med på utställningen. Sten Gustavsson, Stockholm, före detta bibliotekarie, har gjort ett stort arbete om Carl Isaac Fahlgréns verksamhet och liv. Stens arbete kommer att finns tillgänglig för den som önskar. I höst kommer Sten också till Askersund för en föreläsning om Fahlgrén.

Fahlgrén kom till Askersund 1857 och då kom också det första numret av Askersunds-Tidning ut. Verksamheten startade vid gården 152, Stöökagatan 17. Snart flyttade företaget till större lokaler vid Storgatan. Tidningshuset vid Hospitalsgatan, kom till efter Fahlgréns död. Den 4 maj i år skrev jag en blogg om tidningsmannen Fahlgrén om någon är intresserad av att läsa lite mera om honom.

————————————————————————-

När jag ändå är inne på kultur så blev det stor succé för Föreningen Gamla Askersund och deras visning av Askersundsverken på måndagskvällen( 13 juni). Runt 200 personer kom för att titta och höra gamla AVA-anställda berätta om den forna verksamheten i de pampiga verkstadsbyggnaderna. Förre ägaren , J-A Franzén, hade ställt ett antal gamla intressanta fotografier till förfogande. Föreningen hade själva också genom Linus Larsson plockat fram ett antal bilder som speglade verksamheten genom åren.

Bild : Leif Linus Larsson

Magne Karlsén och Nisse Sedig var några av de som berättade om arbetet på gamla AVA. Bild: Anders Foglander

Bild: Anders Foglander

Bild: Anders Foglander

Bild: Anders Foglander

Många askersundare var naturligtvis nyfikna på lokalerna och området som kommunen köpte tidigare i år. Trots att det är en mycket gammal industri så är det inte många som varit innanför grindarna. Folk jobbade på och det var aldrig aktuellt med besök från anhöriga. Så var det förr. Kontorsdelen ska bevaras till eftervärlden vad jag förstår . Säkert finns också en del annat som kunde bevaras för kommande generationer. En litet AVA-museum skulle sitta fint. Nästan halva Askersund hade på ett eller annat sätt anknytning AVA när det begav sig. Intresset i måndags talar sitt tydliga språk hur viktigt Askersundsverken en gång var för stan och dess innevånare.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt