Flygarmonumentet i Edöskogen står stadigt på berget och kan inte rubbas. Som tur är. Tyvärr har vägen dit börjat växa igen. Lådorna med foldrar om Elsa Anderssons dödshopp en kall vinterdag i januari 1922, gapar tomma. Informationstavlan uppe vid monumentet saknar information. Vet inte riktigt vem som har ansvaret för skötseln. Men förmodligen ligger det på kommunen. Det är ju en turistattraktion. Många flygintresserade söker sig dit för att se nedslagsplatsen . Lite synd att inte framkomligheten är bättre. Det finns mycket att göra runt monumentet.

För ett antal år sedan fixade Aste Wikström och skogshuggargänget stigen fram till monumentet. Bänkar placerades på ett par ställen. Tidigare hade det varit helt igenväxt. Men av det arbetet finns inte mycket kvar. Edö är ju annars en plats som kommunen storsatsar på med blivande husbebyggelse. Men det kanske ordnar sig till sommaren. Åtminstone med foldrar.

Alf Fransson filmare

Ett fritidshus som kommunen löst ut. Så här har det stått några år oanvänt.

Elsa Andersson var Sveriges första aviatris. Hon hade tagit flygcertifikat i Ljungbyhed två år för sitt dödshopp. Innan uppvisningen i Askersund hade hon faktiskt bara gjort två fallskärmshopp. Elsa Andersson blev 24 år gammal.

Elsa Andersson

Från flyguppvisningen 1922. Landskyrkan syns i bakgrunden

Just nu håller Alf Fransson, med hjälp av Linus Larsson, att spela in ännu en Askersundsfilm, ”Idyllien 2”. Premiären äger rum någon gång i början på nästa år. Den första filmen har gjort succé och lockat massor av folk. Häromdagen var jag med Alf ute på Edö för inspelning om vad som hänt och händer på Edö. Han ville ha med mej på ett hörn i filmen för lite faktainformation.

Alf och Linus är två verkliga entusiaster när det gäller film. Alf har ju också en bakgrund som redigerare, ljudansvarig och bildansvarig på TV och radio. Bättre än så kan det inte bli. Och Linus har ett stort bildarkiv.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt