Hörde på radio i dag (30/5) att vännen och diskuskastaren Ricky Bruch hade avlidit efter en längre tids sjukdom. Han var en udda figur med både humor och allvar. Och en mycket duktig diskuskastare, med ett stort självförtroende.

Lärde känna honom i början på 90-talet på ett mycket knepigt sätt. Affärsmannen ”Soja” Johansson, i Askersund , ordnade en personalfest till jul för sin anställda varje år. Och ett givet nummer i den festen var en hemligt tomte. De anställda fick gissa på vem som dolde sig bakom tomtekläderna.

Björn ”Rickey” skulle hålla en föreläsning på idrottshistoriska i Örebro, som jag skulle åka och lyssna på. Träffade ”Soja” strax innan och berättade om att jag skulle på föreläsning.

-Kan du inte be Rickey komma till Askersund och vara jultomten, vädjade ”Soja”.

Sagt och gjort, efter föreläsningen frågade diskusjättten om han kunde tänka sig att vara tomten för en eftermiddag. Det var inga problem. Han tackade ja omedelbart. Rickey tyckte det skulle bli mycket trevligt. Bo på hotell, vara tomte och göra reklam för sina hälsopreparat och sin bok ”Gladiatorernas kamp”.

Rickey hade några år tidigare berättat om att han hade varit dopad under hela sin karriär. Men nu hade han helt växlat stil. Vi träffades några timmar före hans framträdande som tomte på hans hotellrum. Och även efter. Nästan hela rummet var fyllt med hälsopreparat . Han berättade ingående för mej vad alla hälsopilller gjorde för nytta. Jag lyssnade tålmodigt, men fattade inte så mycket av det hela. Själv har jag alltid varit försiktig med alla sorters tabletter. Får nästan ångest av en Alvedon.

Soja Johansson och tomten Ricky Bruch på hotellet i Askersund

Vi pratade om det mesta och han berättade om sitt liv. Han var naturligtvis mycket stolt över sina idrottsframgångar, men också sina insatser vid filmen. Han medverkade bland annat i filmen ”Ronja Rövardottter”. Hur som helst hade vi en trevlig eftermiddag, och de anställda hos ”Soja” gissade rätt till slut.

Ricky vill också att jag skulle läsa hans bok. Han sände också över ett exemplar med en vänlig text. Vi hade kontakt en tid , men med åren mattades den av. Han bodde ju i Skåne och jag i Närke…

Hur som helst var den mycket trevlig man, som det gick många historier om. Och det hade han inget emot

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt