Tvillingarna Alf och Erik Cederlind, firar snart sina 90-årsdagar.

Bilden är från avslutningen i Hallsbergs missionsförsamlings sommarhem. Erik till vänster och Alf till höger. På bilden var de fem-sex år. De mins inte riktigt.

Det är precis inte varje dag det finns möjlighet att skriva om ett tvillingpar som ska fylla 90. Men nu finns den. Om några dagar fyller tvillingbröderna Alf och Erik Cederlind 90 år. Alf är bosatt i Askersund och var under många år kommunens ledande tjänsteman som kansli-och ekonomichef. Erik, som bor i Örebro, hade titeln länsråd när han blev pensionär. Han var också skattechef vid länsstyrelsen under många år.

När tvillingarna Cederlind fyllde 80 år 2001 gjorde jag ett reportage om de båda. Noterbart den gången var att de då firade sin födelsedag ihop för första gången. Inte ens när de var mindre. När de växte upp hölls inga stora kalas. Födelsedagarna flöt ganska obemärkt förbi. För tio år sedan skojade de båda om att de hade tänkt vänta med någon större bjudning till 90-årsdagen. Men det blev ändå en fest vid 80. Familjerna kommer att träffas, men de blir veckan efter födelsedagen. På den stora dagen den 18 maj har de fullt upp ändå.

Under årens lopp har jag haft mycket att göra med Alf. Erik har ju funnits lite på distans. I kontakterna med kommunen som journalist var det ofta Alf som hade svaren på frågorna. Ibland besvärliga. Det tog dock inte lång stund innan han hörde av sig och hade plockat fram fakta. Alf är en vänlig och kunnig man. I sitt kommunala jobb ingav han respekt med sin kunnighet och framtoning.

Alf var under många år vd för Askersunds Hotell AB. I bakgrunden det nya hotellet.

På senare år har vi träffats och pratas vid på ett mera personligt plan. Om allt mellan himmel och jord. Och vi har nästan alltid varit helt eniga om tagen. Samma syn på livet. Vi har också haft nära samarbete när det gäller att ta fram skrifter om gamla kulturmiljöer och hus i Askersund. Då har också vännen Leif Linus Larsson varit inblandad. Alf är en mästare på att rota fram fakta ur gamla arkiv. Han har gjort en verklig kulturgärning för Askersunds kommunen med sina skrifter i samarbete med Föreningen Gamla Askersund. Han är också hedersmedlem i föreningen.

Men inte bara det . Under många år ansvarade han också för ”Sommarsalongen” i Askersund tillsammans med hustrun Margareta. Det var också Alf som tog initiativet till utställningen, som lever kvar också i dag. Han har också tilldelats kommunens Kulturpris för sina insatser.

Alf tog intiativet till Sommarsalongen i Askersund. Här tillsammans med konstnären Louis Bastin.

Alf och Erik gick den långa vägen till sina chefspositioner i samhället. Alf har dock aldrig ridit på sina titlar. Tvärtom. Han är väldigt blygsam när vi börjar prata om det och då har han ändå-precis som sin bror-haft en del höga positioner i samhället. Tvillingarna föddes i Stocksäter i Kumla socken.

-Vi var de yngsta i en barnaskara på fyra barn. Vid sju års ålder blev vi inkorporerade med dåvarande Hallsbergs köping. Pappa var stationskarl vid SJ i Hallsberg. Mamma var hemmafru, berättar Alf.

-Efter folkskolan började vi i realskolan, men jag avbröt studierna då. Var helt enkelt inte skolmogen. Erik gav sig inte och klarade realexamen. Trots att stationskarlslönen var knaper ville pappa att hans pojkar skulle studera. Vår äldste bror Sixten tog ingenjörsexamen, vilket var väldigt ovanligt bland arbetarfamiljer på 30-talet.

-För min del vaknade studieintresset under senare tonåren. Jag började läsa Hermodskurser i ett antal handelsämen. Sedan blev studierna inriktade kommunala ämnen i Kommunskolans regi. Det handla bland anat om kommunalbokföring och kommunallagar. Så småningom insåg jag att jag borde ha en akademisk examen och avlade en fil kand examen vid Uppsala universitet.

Alfs kommunala bana började som kontorist vid kommunalkontoret i Hallsberg 1945. Några år senare fick han anställning som kommunalbokhållare i Lerbäcks kommun och blev så småningom kommunalkamrer. Inför den tänkta kommunsammanslagningen mellan Askersund , Hammar och Lerbäck 1967, sökte Alf den lediga tjänsten som stadskamrer i Askersund. Året var 1965. Som bekant blev det ingen sammanslagning förrän 1971.

-Efter sammanslagningen blev jag drätselchef i nya kommunen. Sedan ändrades titeln till ekonomichef, administrativ chef och slutligen kanslichef vid kommunen. Parallellt med min tjänst på kommunen var jag också vd för Askersunds Hotell AB. Jag var medansvarig för nedläggningen av gamla Stadshotellet och byggandet av motorhotellet.

När Askersunds arbetarekommun gav sin jubileumsbok deltog Alf aktivt. Här i sällskap med Torvald Johansson och Elisabeth Lennartsson

Det kan väl sägas att Alf och hotellstyrelsen fick då emot mycket skäll för nedläggningen av gamla Statt. Men med facit i hand var det naturligtvis ett riktigt beslut, även om det kändes tungt för många nostalgiker just vid den tiden.

Tvillingarna Cederlind har också alltid haft ett stort idrottsintresse.

-Det blev orienteringssporten för oss, där vi nådde vissa framgångar. Vi var med och bildade Hallsbergs Frisksportarklubb och satt med IFK Hallsbergs styrelse. Jag hade också uppdrag i den socialdemokratiska ungdomsklubben. Under vuxen ålder fortsatte jag med politiska uppdrag på gräsrotsnivå, berättar Alf, som också haft en rad förtroendeuppdrag i olika länsorganisationer.

Under åren som chef i Askersund fick Alf tampas med en mängd olika politiker. Bland annat med stridbare Johannes Kjerrström, som inte hade mycket till övers för tjänstemän och andra politiker. Men om Affe Cederström –det var Alfs namn i Kjerrströms böcker- skrev han mycket vänligt att Affe var ”lättillgänglig och öppen för vardagliga problem”. Och då ska man veta att Kjerrström förmodligen är den ende politiker i Sverige som försökt polisanmäla sin egen kommun för ”övervåld i demokratins heliga namn”.

Sedan några år tillbaka bor Alf och hustrun Margareta på Linden . De trivs utmärkt i sin bostad på gamla hotelltomten. Och i källaren finns bibliotekets lokalhistoriska arkiv. Ett ställe där Alf har tillbringat ganska många timmar.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt