Programhandlingen för ”Kulturstaden Askersund” är ute för samråd. Samrådstiden är från den 14 april till den 15 maj. Förmodligen är det kommunens största satsning någonsin. Kommunstyrelsen har beslutat att programförslaget ska ut på samråd, men jag har inte riktigt kläm på vilka som fått handlingarna . Förslaget berör en stor del av östra stadskärnan där nyinköpta Askersundsverken ingår..

Kommunen har inte tryckt upp mer program än nödvändigt. De som har datorer kan hitta handlingarna på nätet. Det är en diger lunta med bilder. Den som tänker ta med luntan som kvällsläsning i sängen bör nog tänka över det hela både en och två gånger. Handlingen är tung att få i ansiktet om man skulle slumra till lite.

Askersundarna i stort får också chansen att säga sitt, det vore konstigt annars. Tisdagen den 3 maj ordnas ett stormöte på hotellet om programförslaget. Största intresset är vad som kommer att hända med tomten där Askersundsverken finns i dag. Att något ska bevaras till eftervärlden som ett industriminne är ganska självklar. Åtminstone för mej och många andra askersundare. Nästan halva stan jobbad på ”AVA” när det begav sig. Och den som inte gjorde det hade anhöriga som jobbade på verkstaden.

Bild från 1909

Askersundsverkens stora produkt. AVA-pannan

Det ska sägas på en gång att jobbet med verkstadsområdet är i ett mycket tidigt skede. Ansvariga vill ha in synpunkter för at kunna göra allt bättre. Och många synpunkter finns det vad jag har förstått. Redan i den här bloggen kan jag säga att namnförslagen för de nya kvarteren inte alls delas av mej. Om det nu har någon betydelse. Förslagen är namn som kvarteret Boo, kvarteret Dahlberg, kvarteret Heidenstam och kvarteret Winnerbäck. Men det är bara förslag än så länge. Som tur är tycker jag. Frågade på kommunen var namnet Winnerbäck kom ifrån. Hade aldrig hört tals om någon konstnär eller författare med det namnet tidigare i Askersunds historia. Svaret var enkelt och mycket långsökt. Sångaren Lars Winnerbäck hade spelat in sin första skiva just i Askersund. Därav av tomtnamnet….

Själv tycker jag att ansvariga på kommunen istället borde hitta tomtnamn med anknytning till området. Svaren, Gjutaren, Franzéns , Alsen , bara som några förslag. Inget ont om konstnärerna och författarna som är nämnda, men det finns redan Dahlberg och Sandelins väg , i Hembygdsgården finns Bertil Boos scen. Det blir lite kaka på kaka Till och med gamle konstnären Trafvenfelt har fått en gata uppkallad efter sig även om han inte har nämts i de här sammanhangen. Och Heidenstam är mera förknippad med Olshammar. Nationalskaldens koppling till Askersund är att hans morfar hyrde ”Agrellska huset” vid Sundsbrogatan ner mot hamnen. På andra sidan gatan ligger Strandhugget i dag. Huset hyrdes som vinterbostad av Heidenstams morfar och han dog också där.

Hur som helst ska det bli mycket spännande att se hur kommunen tänker använda verkstadstomten. Sjöängsskolan ska flyttas dit. Det är väl det som är klart. Vad jag förstår ska det också byggas bostäder på det attraktiva området.

Ett stenkast från verkstadsområdet finns nu också nya bryggor på den plats där gamla T-bryggan fanns

Under en period var kommunens planer att riva Sjöängsskolan och bygga en ny skola på samma ställe. Det var en jättebyggnad med en stor konsertlokal. Ett sådant bygge skulle också ha inneburit att hela kvarteret hade förändrats. Inte minst trafikförsörjningen. I området finns bara villor och ganska trånga gator. Störningarna hade blivit enorma. Som tur var stoppades projektet när kommunen blev ägare till verkstadstomten. Men under en period pratade sig många av de styrande sig varma för jättebygganden. Men det är ju aldrig fel att ändra sig, även om jag förmodar att det hela fört med sig konsultkostnader av olika slag……

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt.