Vi skulle behöva bygga ett stort turisthotell i Askersund! Så löd i Askersund i mitten på 50-talet, men mer om det senare.

Alla kommuner jobbar för högtryck för att på olika sätt för att locka turister. Helst då folk med feta plånböcker som kan spendera ett antal kronor under några semesterveckor. Som boende och restaurangbesökare. Många affärsidkare ska leva på turistpengarna hela året. Turistfoldrarna blir också allt mer lockande. I Askersund kom det ut en vacker färgskrift för en tid sedan . Lockropet i texten löd ” Askersunds kommun och dess charm är ett äventyr som är svårt att överträffa”. Vem kan motstå något sådant? Ord och inga visor. Så är det bara. Förhoppningsvis har ingen annan turistansvarig kommit på något liknande. Det brukar annars vara hård konkurrens om lockropen.

Utan en bra turistfolder skulle det vara omöjligt för turistnäringen att marknadsföra kommunen anser det flesta. Man skulle stå sig slätt i den hårda konkurrensen. Det mesta finns med i Askersunds broschyr, även om jag tycker man borde ha kostat på sig några rader om var Askersunds äldsta hus finns. Det ligger hos Gylling i Strandparken och bär namnet ”Sagersta stuga”, om någon askersundare nu har missat det. Det har sått en del i tidningarna om stugan. Nu är det sagt i den här bloggen också…

I Marieborg fanns Vandrarhemmet under en period.

Gamla Folkskolan i Askersund användes som Vandrarhem (där Sjöängsskolan finns i dag)

Gamla Kyrkskolan har används till Vandrarhem (Lindbogården)

Askersund har mycket gratis när det gäller att locka turister, men det räcker inte. Det behövs information och skrifter. Och så har det varit länge. I mitten på 50-talet drabbades Askersund av ett hårt slag när det gällde turismen enligt dåtidens sätt att se på det hela. 1955 stod Askersund utan Vandrarhem. Något av en katastrof. Det fanns ingen lämplig lokal. På den tiden var ett Vandrarhem ett måste när det gällde att locka gäster som övernattade. I dag finns det inte något Vandrarhem i centralorten, så tiderna har verkligen förändrats. Någon politiker önskade att få använda Kyrkskolan (Lindbogården) till Vandrarhem, men det sade skolstyrelsen nej till. Långt senare blev ändå Lindbogården ett Vandrarhem.

Stadens starke man på den tiden riksdagsman Matteus Berglund var bedrövad över det inträffade när ärendet behandlades i stadsfullmäktige.

”Till nästa år har skolans rektor lovat att vi ska få disponera skolan. Vi bör göra staden attraktiv ur turistsynpunkt. Kanske med uteservering i Strandparken. Vi behöver ytterligare barserveringar för att kunna ta emot turistströmmen. Faktiskt skulle vi behöva slå upp ett stort turisthotell också”, ansåg Berglund i debatten.

”När vi inte kan få industrier till stan bör vi göra allt för att locka hit turisterna och drätselkammaren är bara tacksam för all tips och förslag som kan komma fram i den vägen”, fortsatte Berglund, i stadsfullmäktige 1955.

Känns tongångarna igen?

Under årens lopp har det funnits ett antal olika reklamslogans för att locka turister till Askersund. En som många minns är, ”Askersunds-den globala småstaden”. Just den gick mer eller mindre som ett skämt i många år. Vet inte vem som hittade på den. Så fort det handlade om nedläggningar, nedskärningar och indragna busslinjer inom kommunen, så plockades ”den globala småstaden” fram. Det var lätt att ironisera över en sådan slogan.

Det kan väl nämnas att Vandrarhemmet i Askersund har funnits i ett antal olika lokaler. För som jag skrev tidigare, ett Vandrarhemmet var ett måste i en turiststad som Askersund en gång i tiden…

Adressen till min hemsida och blogg är: http://ovedanielsson.se/index.html.

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.

PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.