En medborgare i Askersund anser att hamnen sommartid har mist sin charm och sin sevärdhet. När Motala Express försvann och skutan Oden förvandlades till glasskiosk tillsammans alla andra kiosker så finns inget genuint att titta på hamnen längre tycker medborgaren. Därför har personen i fråga också lämnat in ett medborgarförslag för att lyfta hamnområdet till en attraktivare plats, än vad det är i dag.

Medborgaren vill bygga till Varmbadhuset med en museibyggnad. Tillbyggnaden skulle byggas så att den i framtiden är lätt att ta bort. Det skulle vara stålkonstruktion med glasväggar placerad en gjuten betongplatta på bädd. I medborgarförslaget finns också en ritning på hur det skulle kunna se ut. Tillbyggnaden får en vacker utsikt mot Alsen och hamnen. I hörnet mellan byggnaderna kunde en servering få plats med utsikt mot nyrustade parken och sjön. Medborgaren framhåller i sitt förslag att det vackra läget och byggnaden med de glasade väggarna säkert skulle användas året om. Askersunds som sjöstad skulle förstärkas. Ärendet som kom till fullmäktige har lämnats vidare för utredning och ett bra svar.

1998. Texten Varmbadhuset har målats över.

Under min tid på tidningen skrev jag några krönikor just om Varmbadhuset, som jag lägger till i bloggen. De handlade om att texten Varmbad skulle fyllas i. Namnet syntes bara diffust under många år. Hasse Andersson på kommunen såg till att det blev gjort med hjälp av målarmästare Lasse Persson. Och det blev jag glad över. Ord betyder så mycket som det heter i schlagern. Under åren som texten skymtade svagt hade huset fått alla möjliga namn som inte hade med huset att göra. För askersundarna förblir dock Varmbadhuset alltid Varmbadhuset. Och i medborgarförslaget finns namnet kvar, trots att det inte varit badhus på många år.

Som vanligt har Leif Linus Larsson bidragit med bilder från sit stora arkiv.

1999

Baderskan Tyra Ryden såg till att vi blev rena när vi gick i skolan. Hon skötte badet och bodde på övervåningen.

Varmbadhuset 1920

1953

Tyra Ryden 1958

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt