Bilden är från politikerveckan i Almedalen på Gotland.

För 25 år sedan, 28 februari 1986, stannande hela Sverige då det ofattbara hände att landets statsminister mördades. Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm då han och från Lisbeth gick hem utan livvakt efter ha varit på bio.

Den senaste vecka har media naturligtvis haft massor av text och olika inslag om Palme för att påminna om den hemska händelsen. Och mordet är ju ännu olöst…

Själv träffade jag Palme vid några presskonferenser i sällskap med en massa andra ”murvlar”. Han var i Askersund vid några tillfällen inför riksdagsvalen. Et framträdande gjorde han i Strandparken som då var Askersunds stora mötesplats och ett annat vid Norra Bergens äldreboende. Han var mycket road av träff pressen och gick in i livliga diskussioner om varje kritisk fråga. Minnet från Norra Bergen är att ett gäng elever från Sjöängsskolan kom med en filmkamera för intervju med Palme. Den skulle senare sändas i den interna skol-TV sändningen. Men kön fram till Palme var lång. Alla skulle tala med honom. Men när han fick besked om att det fanns ett gäng skolelever där uppmanade han gänget att komma fram och ställa sina frågor. Övrig press fick vackert vänta.

Strandparken Askersund. Palme med hustru Lisbeth på valturne 1976. På den tiden var Strandparken Askersunds stora samlingsplats när det gällde uppträdanden och stormöten.

Det var en av mina minnen när det gällde Palme. Sedan var jag på politikerveckan i Almedalen på Gotland vid något tillfälle, men där var allt så rörigt och uppskruvat runt honom så det blev bara bilder på håll. De flesta övriga partiledare var också där för sina tal. Men vad jag förstår var det Palme som började med Almedalstalen.

Jag hade en journalistkollega som arbetade på Gotland och som varje dag skulle lämna betyg på framträdandet till Expressen. Han skulle sätta getingar på de olika framträdandena och allt som hörde arrangemanget till. Enligt honom var det ett drömjobb som gav skapligt med pengar. Som senare kunde omsättas i något gott att äta och dricka på någon av Visbys krogar. Han förenade nytta med nöje under politikerveckan kan man säga. Journalister är inte mer än människor…

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.