En 50-talsbild

Kopparslagare Widing fanns på gården med sin verkstad

Parkeringsplatser är viktiga, men måsta alla vara så fula? Går det inte att göra det bästa för att det ska bli något sånär skapligt? Nu handlar allt om att det ska bli praktiskt. Hur det sedan ser ut verkar kvitta helt. Det kanske går att kombinera det vackra med det praktiska? Parkeringen ett stenkast från centrum i korsningen Stöökagatan-Lilla Bergsgatan är ett bra exempel på en riktigt ful parkeringsplats. Kanske någon häck, plantering eller plank skulle lyfta den parkeringen. De finns de som vet mycket bättre än jag när det gäller planering, men det här är bara några förslag. Och parkeringen i kvarteret Lejonet är inte den enda skönhetsfläcken när det gäller parkeringar. Det kan nämnas att jag själv äger en bil, så det handlar inte om bilhat.

En anledning till att jag nämner just parkeringen i kvarteret Lejonet är min lilla bildserie om innergårdar på bloggen. Med hjälp av bilder från Leif Linus kan man se hur det såg ut en gång i tiden. Därmed inte sagt att allt gammalt går att bevara. En föreningen som tagit konsekvenserna av det resonemanget är Föreningen Gamla Askersund. Tidigare fanns ordet Bevara med i namnet. Förr var det viktigt att kvarteren ut mot gatorna var igenbyggda. Det förstärkte stadens rutmönster. I dag är det inte så. Ta bara kvarteret mellan Sundsbrogatan och Stöökagatan. Där låg småbutikerna tätt. Och visst var det trevligare så. Tycker jag.

Lindströms bageri-senare KIA:s -på 40-talet

Lindströms bageri inne på gården

I kvarteret Lejonet utmed Lilla Bergsgatan fanns Lindströms bageri, senare KIA:s bageri som hade ”slankor” som specialitet. Det var ett sorts bröd som nästan alla askersundare köpte. Gammal som ung. Gamla askersundare minns säkert det goda brödet. Kopparslagare Widing fanns också inne på gården , liksom åkare Ernst Skoog. Det som ofta slår mej när man ser gamla bilder från gamla Askersund är alla skraltiga hus. Det fanns oftast inte pengar till underhåll, utan det blev att lappa och laga så gott det gick. Men pittoreskt var det. Naturligtvis finns det undantag.

Kanske några som läser det har minnen och bilder från kvarteret Lejonet ? Då är det bara att höra av sig eller kommentera.

Adressen till min hemsida och blogg är: http://ovedanielsson.se/index.html.

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.

PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.