Askersundsverkens villapanna som spreds över hela världen under en period.

Bilden är från tidigt 1900-tal. Den här vyn har askersundarna vant sig vid. Kanske något kan sparas i samband med nybygget.

Märta ”Göteborgsposten” cyklar förbi Askersundsverkens kända entré in mot verkstadsdelen.

Vid ett jubileum fick de anställda en kniv med Askesundsverkens fabriksnamn ingraverat.

För en tid sedan blev det klart att Askersunds kommun köper gamla Askersundsverken , Ava-Nordic. Hela verkstadsområdet ligger på en mycket attraktiv tomt vid Alsens strand. Det har förts diskussioner många gånger om den här affären, men då har inte alla bitar fallit på plats. Men nu blev det så. Och alla var mycket nöjda när köpet klubbades i fullmäktige. Jag var där och såg glädjen. Priset blev 17,5 miljoner. Lite dyrt sa kommunalrådet Eriksson från Åmmeberg, men ändå ett viktigt köp. Och alla andra politiker nickade instämmande.

Affären ledde till att det stora kultur-och skolbyggnadsprojektet vid Sjöängsskolan arbetas om och flyttas till verkstadstomten. Vad det blir av Sjöängsskolan vet nu bara politiker i sina hemliga rum. Askersundsbostäder AB hade tidigare ritningar framme till hyreshus längs ned mot Strandparken där några baracker finns i dag. Det fanns till och med skissförslag framme för husen. Men planerna kastades om och husen fick en ny placering längre upp i området mot Kristinahemmet. I mitt tycke en mycket sämre placering. Kanske de gamla husplanerna blir aktuella igen. Tala om sjönära lägenheter. Kanske jag ska tinga på en lägenhet direkt…

Läst i en intervju för några dagar sedan att alla byggnader på verkstadstomten skulle rivas för att ge plats för nybygget. Personligen tycker jag att något borde bevaras, för att minna om den livaktiga verkstadsindustrin dit halva Askersund hade anknytning till en gång i tiden Jobbade man inte där så fanns det en bekant som gjorde det. Området är förknippat med industrihistoria. Kunde inte kontorsbyggnaden ut mot busstationen åtminstone få stå kvar? Tyckte det var lika tråkigt när allt revs bort i Bastedalen. Något som vittnat om den gamla tegelbrukstiden borde fått stått kvar. Kanske en tegelugn. Nästan alla i Bastedalen jobbade vid ”Harge tegelbruk”. Men det är vad jag tycker och det jag driver är ju bara en anspråkslös blogg helt utan makt. Men det är ändå trevligt att kunna skriva lite direkt från hjärtat, historieböcker och vad folk som jag träffar tycker. Och pratar om.

Familjen Franzén satte verkligen fart på gjuteriet i Askersund i början på 30-talet.

Det var familjen Franzén som satte fart på Askersundsverken en gång i tiden. Och det är också nu som samma familj säljer området. Industrigärningen i Askersund är ett avslutat kapitel. John-Axel säljer med ålderns rätt. Bilden är på John-Axels pappa.

Redan 1904 startade ingenjör Wilhelm Lindberg från Lindesberg en mekanisk verkstad med gjuteri i Askersund. Några av anledningarna till det var att det fanns elektrisk kraft, direkta sjöförbindelser med Stockholm-Göteborg, samt gott om bostäder. Huvudsakligen tillverkades träbearbetingsmaskiner. Verksamheten gick mycket bra och det ledde till att verkstaden byggdes ut hela tiden. Många av maskinerna såldes till USA och Kanada. De största kunderna fanns dock i Ryssland. Efter den ryska revolutionen blev det problem med handelsförbindelserna. Lindberg hamnande därför i ekonomiska svårigheter och tvingades lägga ner efter ha varit i gång i 22 år.

Under några år drevs gjuteriet i liten skala av en Örebrofirma. 1932 köptes gjuteriet av Lidköpings Värmeledningsindustri AB, Järpås, som var ett mycket kapitalstarkt företag och då kom också familjen Franzén in i bilden. Fabriken byggdes om för tillverkning av värmepannor och plåtfat. I vart och vartannat hus fans en panna från Askersundsverken. Företaget började också ganska snart att drivas under firmanamnet Askersundsverken AB. Men för askersundarna var namnet bara AVA.

Ett antal företag har varit inhyrda med sina verksamheter i verkstadslokalerna under den senaste 20-årsperoiden.

I början på 60-talet inträffade en förödande brand vid Askersundsverken

Relieferna till torgbrunnen göts vid Askersundsverken. För konstverken stod bygdens egen son Folke Dahlberg. Brunnen invigdes i samband med stadens 300-årsjubileum 1943

Bilden är från gjuteriet i början på 60-talet

Det här var lite historia. Nu återstår det att se hur den förvaltas ihop med nybygget….

Som vanligt har Linus Larsson bidragit med en del bilder.

Adressen till min hemsida och blogg är: http://ovedanielsson.se/index.html.

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.

PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.