Svante Eriksson har gjort mål på Bollnäs. Målvakten Grip har inte en chans. På bilden syns också Bollnäs Henry Johansson, IFK:s Garvis Gustavsson och Hasse Bergsten

Annandag jul har alltid varit en stor bandydag. Så var det i Askersund förr i tiden också. I dag är det innefotboll som gäller och lockar åskådare. Det spelas fortfarande bandy i Askersund ibland. Namnet på laget är Wadköping-Askersund och har inget med IFK Askersund att göra. IFK lade ner bandy för ett antal år sedan. Spelarna finns i Örebro, men har Solberga IP som hemmaarena. Förhoppningen för några år sedan var att ungdomarna som bor i Askersund skulle börja spela bandy igen, men det har inte blivit riktigt så. Nu är det innebandy som gäller. En massa dåliga vintrar skrämde bort de flesta bandyintresserade. Det blir nog ingen riktig fart på bandyintresset igen förrän det finns några spelare från bygden finns med i laget med fäste i Örebro.

Det finns bandymatcher på annandagen som verkligen lockade storpublik till gamla IP i Askersund. Tror att det är en vänskapsmatch mot Bollnäs inför den allsvenska säsongen 1955-56, som de flesta bandyälskare minst bäst. Det kom 1600 personer för att se Gösta ”Soddas” Nordgren och hans kompisar i Bollnäs spela mot IFK! Det blev en sensationsseger för hemmalaget med 3-2. ”Snoddas” och gänget åkte sedan vidare till Nässjö för att där slå hemmalaget med 2-0, så det var en verklig merit för de blå IFK-arna. Det hjälpte nu inte. Askersund åkte ur allsvenska med dunder och brak.

Förmodligen var det Snoddas Nordgren som lockade storpubliken

Askersunds storstjärna Gunnar Carlsson kom in i andra halvlek och var spelsugen som aldrig förr. Han gjorde också 3-2 målet. Säkert kom många för att se ”Snoddas” Nordgren spela bandy. Under de här åren var han också en mycket populär sångartist. ”Snoddas” var en bra bandyspelare och mycket skicklig på att plocka ned höjdbollar på tennis. Det resulterade också i att en av hans hög slag rev upp ögonbrynet på Gunnar.

Förlust mot Nässjö borta med 7-1.´Men då var IFK redan klara för nedflytning. Från vänster Arwid Swiden, Svante Eriksson, Astley Nyhlen, Elis Karlsson, Hasse Bergsten, Ingvar Öhlin, Sven Ahlm, Karl-Ivan Appelgren. Knä: Gunar Öhlin, Hans Öhrman, K-E Edvardsson, K-E Hagman och Hans Sääw. Året var 1956.

1941.

Det här var lite bandynostalgi. I dag får bandyälskarna i Askersund nöja sig med en match på TV. Fördelen med det är att den gamla portföljen inte behöver plockas fram. Det är bara att sjunka ner i TV-soffan. Men frågan är vilket som var det trevligaste….

PS! Kommeneteera gärna