Lasse Pettersson hedras för någon vecka sedan av Lions för sitt ständiga jobb med att hålla rent på Askersunds gator. Nästa år går han i pension. Han har jobbat åt kommunen i 25 år.

Renhållaren Lasse Pettersson tillhör sedan många år tillbaka Askersunds stadsbild. Han finns nästan alltid ute med sin motordrivna trehjuling för att plocka upp skräp efter folk som inte orkar kasta det på rätt ställe. Lasse håller snyggt och fint. Är glad och pratar med folk. Vad kan man mera begära? Han är nästa lika viktig i stadsbilden som smeden på Rådhustaket eller Västgötabagarens torgbesök på fredagarna.

För några dagar sedan blev Lasse hedrad av Lions för sitt idoga renhållingsarbete på stadens gator. En mycket välförtjänt uppmuntran. Han fick en summa pengar i Torgparken i samband med Luciafirande. Det blev han blygsamt stolt över. Talade med honom några dagar före prisutdelningen då han förklarade att han var värdelös. Jag höll inte med. Ingen får ett pris om man inte är värd det. Inte så många i alla fall. Han gruvade sig också för sitt tacktal. Förklarade för honom att det räckte med ett enkelt tack. Så blev det också i kylan. Stora svulstiga tal utan innehåll orkar ingen lyssna ger jag inte mycket för. Inte vännen Lasse heller. I samband med den stora Nobelfesten brukar de flesta herrar se ut som julgranar med massor av medaljer. Har alltid undrat varifrån medlajerna kommit och vad de gjort för sina medlajer. När det gäller Lasse vet alla vad han gjort och gör.

Lasse och jag har pratat med varandra mycket under årens lopp, när han farit runt på gatorna med sin trehjuling. Vi har ”snackat” om allt, både stort och smått. Om glädjeämnen, bekymmer och orättvisor. Nästa år går Lasse i pension. Han kommer verkligen att saknas, även om det kommer någon annan och tar över. Alla har vant sig vid Lasse. Ett revygäng i Askersund skrev till och med en visa om honom som handlade om att de kom till stan en lördagsmorgon efter en fest. Refrängen var: ”Vi mötte Lasse”.

Många gånger har jag frågat honom om vad han tänkte ägna sig åt efter sin pensionering. Han har inget bra svar på det. Minns själv hur det var när alla frågade. Lasse brukar skratta åt frågan. Har sagt till honom att han ju alltid gå omkring och klaga på städningen och säga att allt var bättre förr. Men sådant ligger inte för honom. Tror nog att han som alltid kommer att ta sig till spelhörnan och köra en ”dagens dubbel”. Och gå runt och fika lite hos alla hans vänner.

Två orginal på parksoffan? Nej det är bara jag själv och Lasse Pettersson, som löser världens problem. Eller åtminstone Askersunds…

Under årens lopp har det från och till dykt upp förslag om att städningen skulle läggas ut på entreprenad. Det skulle bli billigare så.Men det har aldrig blivit verklighet. Och nu var det ett tag sedan några sådan röster hördes. Lasse har inte brytt sig så mycket om det. Han har kört på med sin trehjuling och hållit snyggt.

Det är nu inte första gången Lasse får pris för sin städning. Varje år delar kristdemokraterna ut ett ”Vitsippepris” till någon förtjänt person. För några år sedan fick Lasse det priset. Och nu var det Lions som uppskattat hans jobb.

Kristdemokraterna Erling Johansson och Owe Ranebäck hedrade Lasse med partiets pris för några år sedan.

Så här gick städningen till i Askersund i början på 60-talet. Det var innan allt blev motordrivet.

Einar Karlsson städar torget efter marknaden. Em 50-talsbild.

Adressen till min hemsida och blogg är: http://ovedanielsson.se/index.html.

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.

PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.