Rådhuset med polisstationen i hörnet Väderkvarnsgatan-Stöökagatan. Polisingången var mot Stöökagatan.

Sten-Göran Hjortsberg var chef vid polisstationen i Askersund under många år.

Bild från 50-talet. Det är Gösta Andersson, Lasse Skoog och Ingvar Pettersson som njuter på parksoffan utanför gamla polisstationen

Polisen i Askersund är på väg att flytta ”hem” . Till Rådhuset, där stationen fanns under många år. Enligt en utredning gäller det inte samma lokal som förr, utan i så fall i socialförvaltningens lokaler. De gamla lokalerna har intagits av kommunalråd och kommunchef. Det finns inga beslut i ärendet, men jag har läst nya kommunala protokoll. Där finns information om en flytt av polisstationen i Askersund. Även Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen finns med i bilden.

Lite äldre askersundare kommer väl ihåg gamla polisstationen i Rådhuset. Ingången var från Stöökagatan, men fönstren på stationen var som nu ut mot torget. Det gällde att ha överblick på det som hände ute på stan. I några rummen på nedre våningen finns det fortfarande spår kvar av den gamla polisstationen.

Blir det någon flytt av polisen kommer det förmodligen att ske senare delen av 2011. Diskussioner pågår om vilka krav som först måste uppfyllas. På en del andra håll finns redan polisen i samma byggnad som den kommunala förvaltningen. För at det hela ska gå i lås krävs en del ombyggnadsarbeten på Rådhuset. Socialförvaltningen måste få andra lokaler och det kommer också att ske en del andra förändringar i byggnaden enligt diskussionsunderlaget. På övre planet i Rådhuset kommer oppositionen att styra och ställa i någon lokal. Ahnérska kommer att bli en tillfällig lösning för delar av kultur-och fritidsförvaltningen. Den så kallade Fridapoolen flyttar till Nora Bergens äldreboende. På tekniska förvaltningen måste det beredas plats för den nya större byggförvaltningen, där tre kommuner ska ingå. Kost och städ föreslås att flyta ut från tekniska, men någon ny plats är ännu inte bestämd.

Kontakter med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har också ägt rum beträffande ett Servicecenter. De vill inte ha lokaler i Rådhuset utan hellre en gemensam portal i receptionen, vilket skulle öka tillgängligheten för deras kunder.

Men om vi nu håller oss till polisen och Rådhuset finns det mycket att orda om. Det går många historier om olika poliser och på vilket sätt de arbetade. Det är inga skandalhistorier, men det har ändå funnits en del personligheter inom kåren i Askersund. Och sådant är alltid trevligt. Speciellt när man ska skriva om polisen. Faktum är att en polischef i Askersund gav smeknamnet till den kände dynamitarden Harald ”Bildsköne” Bengtsson. Bara det! Bengtsson och hans kumpan ”Tatuerade” Johansson , härjade i Askersundstrakten i början på 30-talet, men gäckade hela tiden polisen. Jakten på duon blev följetong i pressen. Bengtsson pratade sig ur en policellen i Askersund, bytte upp sig till ett hotellrum och försvann. Den grundlurade polischefen beskrev den tillfällige gästen som ”en bildskön yngling med ett förtroendeingivande yttre”. Det uttalandet från ordningsmakten ledde till Bengtssons smeknamn. Den ”bildsköne” kom sedan att tillbringa 25 år på olika fängelser.

Bilder från gamla polisstationen med Verner Karlsson

Grunden till Torgahallen

Klang och Arnold Karlsson Lennart Skeppstedt

Gunborg Andersson , kontorist på stationen

Gamla brandstationen på Rådhustomten

Polisen flyttade station till sina nuvarande lokaler vid Väderkvarnsgatan när lokalerna till Torghallen var färdiga 1971. Nämnas kan också att det funnits en rad olika verksamheter i Rådhuset genom åren bland annat en flickskola och en bokhandel. Huset uppfördes under 1780-talet

Bild från slutet av 1800-talet. Till höger Rådhuset.

Arthur Fredö på cykelpatrull vid Stöökagatan

Polis Molin med fru. Bild från 1935

Kassaskåpskupp 1970

Leif Linus Larsson har hjälpt till med bilder för att få polisbloggen lite mera intressant.

Adressen till min hemsida och blogg är: http://ovedanielsson.se/index.html.

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.

PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.