Arkelog Annika Grälls hade ansvaret för utgrävningarna i centrala Askersund hösten 92.

Extra kostnader för utgrävningar i samband med byggen har alltid varit en skräck för de flesta byggherrar. Både kommunalt och privat. Det drar med sig extrakostnader. Som tur är finns det lagar som reglerar hur det skall gå till. Om inte så skulle säkert inte många nödvändiga och intressanta utgrävningar bli gjorda.

Minns bara när jag var reporter och gång-och cykelvägen mellan Askersund och Husabergsudde skulle byggas. Beslutsfattarna var livrädda för att bygget skulle fördyras genom krav på utgrävningar. Och det var ganska logiskt. Järnåldersfynd hade gjorts ute på ”udden” långt tidigare. Men nu behöves inte några utgrävningar göras.

Efter branden i gamla Öhrmans vid Sundsbrogatan, kom det krav på viktiga utgrävningar nästan omgående. Det hade aldrig gjorts en utgrävning i centrala Askersund tidigare. Tomten-som också fick namnet ”brända tomten” under ett antal var ett högintressant objekt både för arkeologer och askersundare. Vad döljde sig under jordmassorna. Byggherren Skanska fick stå för kostnaderna, 160 000 kronor. Året var 1992. Företaget bidrog också med maskiner och folk för att få ned kostnaderna.

Här är några av föremålen som kom fram i leran vid utgrävningarna.

Hur såg då ut i Askersund i mitten på 1600-talet? Med lite fantasi och hjälp av det fynd som gjordes går det att få en liten bild av levernet i stan. Helt klart red det omkring folk på stan och rökte kritpipa. Förmodligen var ryttarna också mycket välrakade och välmanikyrerade. Ibland strödde de pengar omkring sig. Under sängen hade de pottor i keramik. På borden fanns vackra keramikföremål. Åtminstone levde en del så.

Keramikfat från 1700-talet hittades på ”brända tomten”. Anders Persson är mannen som håller i fatet.

Arkeolog Annika Grälls och hennes medhjälpare gjorde en rad intressanta fynd. Bland fynden märktes flera gamla mynt. Massor av keramik och kritpipor kom också fram ut leran. Ett vackert grönt keramikfat från 1700-talet hittade Annika. Fatet var inte helt , men delarna låg samlade på ett ställe utanför en husgrund. Delarna limmade arkeologerna ihop. Min bror keramikern Karlherbert, fick sedan i uppdrag att göra en kopia av fatet.

Vid utgrävningen hittades fem husgrunder från olika tidsepoker. Andra fynd som gjordes var en sporre som användes för att mana på och styra sin häst. I gropen hittade också arkeologerna en rakkniv och en liten sax som förmodligen användes till att klippa naglarna med. Två keramikpottor grävdes och fram ur leran. Massor av kritpipor hittades också. De första piporna importerades till Sverige på 1620-talet, då Söderkompaniet fick importprivilegier. I början av tobaksanvändningen köpte folk färdigstoppade pipor på apoteken och rökte dem i speciella rökrum. Tobaken ansågs vara ett läkemedel som botade mot allehanda sjukdomar. Men nu har experterna tänkt om i tobaksfrågan.

I samband med utgrävningen på ”brända tomten” togs också fossilprover. Genom sådan prover går det att få fram hur folk levde och bodde förr i tiden. Fynden har katalogiserats och finns tillgängliga. Men jag vet inte riktigt var. Jag var själv bara på plats när utgrävningarna gjordes.

Till höger på bilden ligger huset , Öhrmans järnhandel, som brann ned. Vid branden fanns en blomsterbutik i huset.

Det var efter branden 1989 som det blev klart med utgrävningar på tomten några år senare.

Adressen till min hemsida och blogg är: http://ovedanielsson.se/index.html.

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.

PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.