Året är 1942.

Bara för ett tiotal år sedan var luciafirandet stort på många håll. Det var omröstning i bilder i tidningen varje dag under december på kandidater. Omröstningen väckte ett stort engagemang och främst då från släktingar till de olika kandidaterna. Och det var inte så konstigt. Vem ville inte dotter eller vännen se som lucia? I dag är luciafirandet i Askersund betydligt mer nedtonat mot förr. Tidningarna har mer eller mindre slutat med röstning. I Askersund kommer lucian med sina tärnor från någon kör. Personligen tycker jag det är en mycket bra utveckling. Meningen är väl ändå att bevara själv luciatraditionen och kortegen runt torget i Askersund.

Askersunds-Tidning och Lottakåren arrangerade under många år luciafirande i Askersund. När sedan gamla A-T försvann tog Allehanda och Lions över. I dag är tidningen borta ur bilden men Lions har fortsatt. När jag började på tidningen för 30 år sedan var luciafirandet en stor händelser. Jag var själv aldrig inblandad i själva uttagningen av kandidater, där gick gränsen för mej.

Däremot var som sagt tidningen inblandad , med presentation av kandidater och röstsedlar. Folk fick sända in bilder på kandidater och sedan satt några män-och ibland också någon kvinna –och plockat ut vilka som skulle få var med. Min uppgift blev ibland att intervjua den som utsågs till Lucia. För det mesta en hopplös uppgift, om nu inte mamma eller pappa till lucian fanns med för att berätta om dottern. Annars gällde det att ha bra fantasi eller ställa ledande frågor. Det handlade för det mesta om unga blyga flickor som inte hade så stor erfarenhet av livet och inte kunde berätta så mycket. Förmodligen hade läsarna bara nöjt sig med en bild.

Nummer 6, Kerstin Elg, utsågs till Lucia 1951

Föreningen Gamla Askersund gjorde för några år sedan en skrift där alla luciorna i Askersund genom åren presenterades. Där kan man läsa att Askersunds första lucia hette Margareta Johansson och året var 1942. Hon var inte folkvald utan det var kvinnorna i lottakåren som ordnade arrangemanget. Kortegen startade vid gamla Esso-macken. Året efter klev Askersunds-Tidning in i bilden och då blev det en folkvald lucia med röstning och allt. Men det blev en knepig historia. Kathi Karlsson valdes till Lucia men ett oblitt öde gjorde att hon fick tillbringa dagen som patient på sjukstugan. A-T skrev att : ” till ersättare fick den purunga Solveig Kaufeldt från Hammar hoppa in”. Hon hade fått näst högst röstetal. I referatet kan man läsa att i väntan på luciakortegen beskådade folk affärsmännens utställningar av julklappar i stjärnklass.

”Att Sverige i detta världskrigs femte år är långt ifrån utarmat , bevisades av den rikhaltiga expositionerna i skyltfönstren, där det fanns både vindruvor, apelsiner och konstigt nog gott om choklad. För detta senare har vi väl eftersommarens livliga lejdbåtstrafik att tacka”, kunde man läsa.

Fruarna Ella Johansson och Valborg Ramzell, svarade för regin av 1943 års luciakortege genom staden.

Solveig Kaufeldt var Askersunds Lucia 1943. Hon fick rycka in när den första folkvalda lucian, Kathi Karlsson, blev sjuk. Solveig kom tvåa i röstningen.

IFK:s bandysoaré 1955. Från vänster Britt Damberg (innan hon blev riktigt känd), Bertil Boo, sångerskan Gunvor Häggblad, och IFK:s mångårige lagledare Arwid Svidèn

IFK Askersund satsade också hårt på julfirandet på 50-talet. Föreningen försökte också ta över luciafirandet men det gick i stöpet. Istället höll IFK ”Bandysoaréer” i Hantverksföreningens lokaler (nuvarande Folkets hus) för att få in pengar till bandyn. Det är tillställningar jag mins med glädje. Inte minst för att IFK kunde locka dit artister. Ett år var Bertil Boo, Laxås egen sångfågel Britt Damberg och sångerskan Gunvor Häggblad var där samtidigt 1955.Britt Damberg hade var inte så känd på den tiden, utan uppträdde mera lokalt. Tidningen uppgav att det blev ett rekordnetto på 1 250 kronor. Redaktör Johannes Kjerrström var konferencier. Askersunds-Tidning var inblandad även i IFK:s arrangemang.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt.

Tillägg: För att få reda lite mera om Kathie Karlsson, som valdes till lucia 1943, men fick ersättas av Solveig Kaufeldt på grund av sjukdom, bad jag min vän Leif Linus att kolla i gamla tidningar. Och efter några minuter så hittade han fakta och bild om 17-åriga Kathie Karlsson. Kanske någon vet något mera om henne, som hade sådan otur med sjukdom.