Runt julölen brukar det varje år vara en stor uppståndelse i media. Men när det gäller en minst lika viktig dryck på julborden, julmusten, är det nästan helt lugnt. Alla mustälskare skulle nog önska att det vore lite mer glamor kring julmusten. Ingen verkar ta musten på allvar. Den ska bara finns där. Tänker själva en jul utan must. Vad skulle barnen säga? Om man nu får skylla på barnen.

I vårt grannland Danmark tar folk ledigt från jobbet när julölen släpps. Åtminstone var det så tidigare. Men för julmusten är ingen beredd att offra en fridag. Så här års brukar butikerna nästan skänka bort musten för att locka kunderna. Ännu har det inte gått så långt att kunderna får betalt för att hämta julmusten, men det kanske kommer. Sådan är utvecklingen.

Några som verkligen tar julmusten på allvar är Krister Sedström och hans medarbetare vid Hammars bryggeri. Vid det lilla bryggeriet tappas miljontals flaskor julmust varje år. Hammars julmust är ett måste för de flesta mustälskare. Men så kör också bryggeriet efter ett originalrecept från 1910.

-Folk känner igen vår must. Vi använder riktigt socker istället för sötningsmedel. Det blir dyrare för oss, men också en mycket godare smak, förklarade Krister Sedström, för mej vid ett tillfälle.

Min fråga var också hur julmusten smakade just det året. Svaret var enkelt.

-Vår julmust smakar alltid lika. Folk känner igen den. Det är själva vitsen med det hela, suckade Krister, som förmodligen tyckte att frågan var helt korkad.

Julmust från Hammars bryggeri är ett måste på julbordet för många. Krister Sedström och hans medarbetare har bråda dagar med att få fram sin unika must till alla.

Lars Gustavsson är en av trotjänarna vid bryggeriet i Hammar.

Hammars bryggeri har funnits sedan i början på 1900-talet. Det lilla bryggeriet har märkligt nog klarat konkurrensen från de stora bryggarbjässarna. Sedström har till och med kunnat utveckla företaget. Bryggeriet har hittat en lagom kostym. Förr i tiden köpte bryggeriet flaskor på nära håll vid Hammars glasbruk. Det var praktiskt och bra. Men i början av 90-talet bommade glasbruket i Hammar igen sina glasugnar.

-Det var synd att en av bygdens stora industrier försvann. Den första tiden fick vi köpa flaskor från Moss i Norge. Det tillverkades helt enkelt inte några gröna flaskor i Sverige. Sedan började flaskorna komma från Danmark, berättade Krister.

Under många år drev bröderna Olle och Sten Wallin Hammars bryggeri. På den tiden fanns det ett stort antal drickesbilar som kördes runt i bygderna för att sälja direkt till hushållen. Men den tiden är förbi när utköraren knackade på dörren och frågade hur många läsk och pilsner det skulle vara den här veckan. För att inte tala om erbjudandet av svagdrickskaggar.

Olle Wallin drev Hammars bryggeri ett antal år.

Hammars bryggeri har inte bara handlat om julmust. Cider har också varit gångbar

Själv jobbade jag några sommarlov på Askersunds brygger. Det var ett trevligt jobb, men det gällde at vara tidigt ute på mornarna. Annars kunde utkörare från något annat bryggeri ställa av dricka i kundernas korgarna ute vid stora vägen. Folk ställde nämligen ofta ut tomglas och ett kuvert med pengar. Tror inte det var så väldigt noga vilket bryggeri drycken kom ifrån, utom vid juletid. Då skulle musten komma från Hammars bryggeri och svagdrickat från Mörtsjöns bryggeri. Annars tog det hus i h…..

Tänker lägga till ytterligare några bilder om någon eller några dagar. Det är bilder på gång, så håll ögonen öppna.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt