Före kansli-och ekonomichefen i Askersund, Alf Cederlind, fortsätter sitt arbete med att ta fram historik kring gamla hus i Askersund. Och om vilka som bott där och ägt husen. Ett viktigt arbete som han gör helt ideellt. Det fodras omfattande efterforskningar i arkiv, husförhörslängder, klipp och inte minst samtal med folk som har något att berätta om husen. Och just det senare kan vara knepigt. Husen är gamla och det finns inte mycket bevarat i skrift på hemmaplan. Det är kontakter med arkiv som gäller för det mesta.

Alf Cederlind

Alf har tidigare gett ur skrifter om apotekare Möllers hus vid torget (Tutingen) och Borgmästarhuset vid Stöökagatan. Nu är han klar med Gravaregården vid Sundsgatan i Askersund. Leif Linus Larsson har hjälpt till med lite gamla bilder och jag själv med lite nya. Skriften om Borgmästarhuset gavs ut av Föreningen Gamla Askersund. På vilket sätt Alfs arbete om Garvaregården ska ges ut har jag inget svar på i dag. Men på något sätt måste hans arbete naturligtvis komma i tryck.

Alf , Linus och jag, har också tagit fram historik och bilder om Askersunds äldsta hus, nämligen Sagers stuga, vid Strandparken. Ägare är familjen Gylling , som också har satt upp en tavla med bilder och historik vid huset. Många har har besökt huset under sommaren. Det var ett önskemål av familjen att vi skulle ta fram fakta om huset.

Garvaregården är ett av de äldsta bevarade privathusen i Askersund. Huset uppfördes efter den stora stadsbranden 1776. Namnet kan enligt Alf Cederlind hänföras till att gården under senare hälften av 1800-talet beboddes av garverimästare med gesäller och lärlingar, som också bedrev sin garverirörelse där. En av de mesta kända var Carl Wennermark. Familjens grav med en stor ståtlig sten finns på kyrkogården vid Gårdsjögatan.

Bengt Tivelius köpte Garvaregården 1979 och började rusta omgående. När han tog över var fastigheten i ett mycket dåligt skick. 1996 öppnades ett café i byggnaden och uthyrning av rum. I dag äger Rolf och Anita Dalhielm Garvaregården

Det finns mycket intressant att läsa i Alf Cederlinds skrift om Garvaregården. Lägg därtill också många intressanta bilder från förr. Och som lite krydda på det hela en del underliga och övernaturliga händelser som hänt och händer i huset. Minsann spännande läsning om ”Garvaregubben”. Missa inte den skriften när den ges ut.

Sagers stuga vid Strandparken

Frågan är nu vilket hus i Askersund som blir Alfs nästa projekt? Det finns några att välja på. Föreningen Gamla Askersund, jobbar också hårt med att ta fram lokalhistoria. Alla goda krafter behövs för att dokumenter vad som hänt i stan och då inte minst för kommande generationer. Själv sitter jag och plitar vid datorn med en blogg om både gammalt och nytt. Och en del läser den också. Det kan jag med glädje konstatera när jag ibland läser av räkneverket för antalet besökare.

Adressen till min hemsida och blogg är: http://ovedanielsson.se/index.html.

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.

PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.