Nya bryggorna

60-talsbild

Norr mot Söder i bandy. Ombyte på gamla T-bryggan

Gamla T-bryggan i Strandparken var förr en stor samlingsplats för askersundarna både sommar och vinter. Runt den t-formade bryggan fanns ett antal båtar. Under sommarmånaderna var aktiviteten stor. På vinter användes bryggan för ombyte för skridskoåkare och bandyspelare. Det spelades också matcher i närheten av bryggan. Nästan varje år var det match i bandy mellan Norr och Söder i Askersund. Det var mycket prestigefyllda drabbningar.

För ett antal år sedan försvann bryggan, men nu är den på väg tillbaka fast inte samma utformning. Bryggor är i dag betydligt modernare med flytklossar under. Den gamla bryggan stod på pålar som var betydligt känsligare när isen bröt upp på vårarna. På senare år har bryggan som ligger in till bron till Borgmästareholmen fått namnet T-bryggan. Har upptäckt det i skrivelser. Men det är fel. Den ”riktiga” T-bryggan låg på den plats där de nya bryggorna finns.

Kommunen håller också på med arbeten nedanför Sundsgatan mot sjön. Det stora buskarna som skymde vattnet från torget och Stöökagatan har plockats bort. Parkeringsplatsen där döptes för en del år sedan till Fisktorget. Vad kom det namnet ifrån? Har aldrig hört talas om det tidigare. Många lite äldre askersundare som jag pratat med är också undrande inför namnet.

En 50-talsbild från Stöökagatan

Även i Oxgropen pågår kommunala arbeten. Gropen bakom kolonilotterna håller på att fyllas upp och jämnas till. Kommunen är i stort behov av en plats där man kan placera prylar tillfälligt. Jag har själv föreslagit att kommunen fixar till ett tiotal kolonilotter och sedan marknadsför lotterna till våren. Kommunen fräser helt enkelt upp lotterna och erbjuder intresserade. Kan inte tänka mej att det saknas maskiner. En del äldre personer har frågar mej om lotterna. Många av dom orkar inte gräva upp den igenväxta lotterna själva utan behöver hjälp. Då kan området bli som det var en gång, med liv och rörelse. Tyvärr har jag inte den pondus som fodras för att göra verklighet av mitt förslag, som inte varit något medborgarförslag utan bara ett enkelt samtal med beslutsfattare.

Oxgropen i dag

Oxgropen på 20-talet med tennisplan

En gång fanns tennisbanan i området. Den ersattes med garage och banan flyttades till Floraparken. Namnet kommer från gatan intill, Floragatan. Av någon märklig anledning döptes den nya förskolan till Sundsängens förskola. Sundsängen ligger inte där, men det gör Floragatan. Kanske Floraparkens förskola hade varit ett bättre namn. Men det kanske verkar gnälligt…

Slutligen finns det ett udda tegelhus hus just vid Sundsängen, som står nästan oanvänt i dag. Det är gamla vattenverket. Om det skulle vara så går det att köra igång det gamla vattenverket på några timmar enligt ansvariga, men förmodligen blir det aldrig aktuellt. Folk med idéer borde få köpa huset och göra något bra av byggnaden . Läget vid vattnet kan inte bli så mycket bättre. Klart det skulle kosta pengar att göra huset fint och användbart på ett annat sätt än vad som sker i dag. Kanske lägenheter. Skulle själv kunna tänka mej bo där om inte hyrorna skulle bli allt för dyra. Men risken är stor men tanke på närheten till vattnet.

Gamla vattenverket vid Sundsängen

Som vanligt kommer en del bilder från Leif Linus Larssons stora bildsamling.

Adressen till min hemsida och blogg är: http://ovedanielsson.se/index.html.

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.

PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.