Över 2000 personer såg travtävlingen ute på Alsens is i mars 1947. Det fanns ett stort sug efter travtävlingar i Askersundstrakten. Och det kanske inte var så underligt. Det hade gått 25 år sedan den förra tävlingen hölls. Enligt alla kunniga bedömare var publiksiffran smått sensationell. Redan några timmar före första start var 2 000 biljetter slutsålda. Folk vallfärdade till Sydnärkes Sovalla, för att se vanliga arbetshästar från orten springa runt på Alsens is. Häften av intäkterna gick till Europahjälpen. Pengar som användes för att lindra nöden i det krigshärjade Europa.

Askersund har för inte så länge sedan fått en egen turistnäringsförening. Och inte nog med det! Kommunen har också skapat ett turistråd med ett antal företagare, föreningsliv och några politiker. Men också andra som det står på hemsidan. Ett antal personer i de båda sammanslutningarna dubblerar också. Hade de nybildade turistföreningarna funnits 1947, hade helt klart Askersunds Travsällskap varit en drivande förening. Det är inte många arrangemang i Askersund som lockar 2000 åskådare, och där publiken står timmar i förväg och väntar på vad som ska hända.

Ernst Skoog på Balder

Rune i Brona

Gotthard Andersson i Tycke

Ek från Svinnersta

Förmodligen blir det svårt för turistfolket att återskapa travtävlingar på Alsen när jag tänker efter. Det finns inte så många arbetshästar kvar ute på gårdarna längre. Och traktortävlingar på Alsen kanske inte är lika roligt? Ja, varför inte? En gång i tiden ordnade IFK pjäxsdans med konståkning och servering av varma drycker på Alsen, så det finns alternativ. Hur som helst bör något göras för att locka turister till kommunen även under vinterhalvåret. Och jag vet inte om det drivande turistfolket är några hästmänniskor? Personer som ”Telefon-Johan”, Håkan Persson på station och hästägare Ernst Skoog, är svåra att få tag på i dag. De brann för hästsporten. Håkan var också hårt engagerad inom IFK.

Telefon-Johan var ordförande i travsällskapet.

Arrangemanget 1947 klickade organisatoriskt på några punkter, men det hade ändå gått 25 år sedan sist. Högtaleriet kunde inte höras över hela banan , beroende på den ganska starka blåsten. Och tur var det kanske. Travsällskapets ordförande tillika speaker Robert ”Telefon-Johan” Johansson glömde ibland att stänga av mikrofonen. Kritik mot en del sega ”kusar” gick då ut över högtaleriet, till publikens stora nöje. Förmodligen var inte hästägarna lika roade. Publikfavorit blev August Bernström, 65, Brona, med ardennern Tore. Han travade hem det första loppet på 2000 meter, på tiden 4,49 min.

Direkt efter tävlingen på Alsen var det prisutdelning och travmiddag på Stadshotellet. Enligt referaten var det en charmant prissamling som travsällskapet fått ihop. Och det gjorde inte saken sämre när hästägare och kuskar travade hem efter middagen.

Som vanligt har Leif Linus Larsson hjälpte till med en del bilder.

Här är gänget som ska få flera turister till Askersund. Bilden är snodd från kommunens hemsida, men jag tar risken. Det är ju ändå reklam.

Adressen till min hemsida och blogg är: http://ovedanielsson.se/index.html.

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.

PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.