Lusthuset på berget i Hembygdsgården skänktes till hembygdsföreningen 1953. Huset stod tidigare på en tomt i centrala Askersund. 1962 kom det på plats i Hembygdsgården, fast då inte på sin nuvarande plats.

Lusthuset på sin gamla plats i hörnet Norströmsgatan-Väderkvarnsgatan

Bilden är från 1953 i samband med donationen. Herrarna på bilden är Hugo Stöök och Erik Wåckner.

För några år sedan gjorde konstnär Agneta Swiden en ny dekoration i lusthuset i Hembygdsgården.

Glasade verandor blir allt vanligare. Folk vill förlänga sommaren och ta skydd kulna och mörka kvällar. När det sedan blir varmt och solen börjar gassa på, finns det ofta också en uteplats i det fria. Som kanske senare glasas in. Efter det kanske det blir en ny uteplats i det fria. Och så där kan det hålla på. Huvudsaken är ändå att folk trivs och har trevligt.

Förr i tiden var det lusthus ute på tomten som gällde. Åtminstone för välbeställda borgare i Askersund. Med stora trädgårdar. En kvällsgrogg i lusthuset satt aldrig fel. Och kanske två om det var en riktigt bra kväll. För den som funderar på hur ett lusthus kunde se ut på den tiden är det bra att ta sig en tur upp till Hembygdsgården i Askersund

Lusthuset i Hembygdsgården kom dit 1962, men donerades redan 1953. Det tog några år innan det kom på plats i Hembygdsgården. Det lilla vackra huset stod tidigare inne i stan i hörnet Väderkvarnsgatan-Norströmsgatan. Det var järnhandlare G.E Johanssons dödsbo, samt godsägare J. Klint, som donerade huset till föreningen. Hur den senare kunde vara inblandad vet jag inte. Men lite konstigt är det. Lusthuset är från början av 1800-talet, uppförd i empirstil eller Karl Johansstil. 1953 var färgerna invändigt guld, blått och vitt. Efter det har konstnär Agneta Swidén, smakfullt dekorerat huset invändigt. Hembygdsföreningens medlemmar har sedan en tid tillbaka placerat det skänkta lusthuset på berget ut mot Haga. Tidigare stod det mera gömt intill hönsgården.

Till donationen hörde också två trädgårdsurnor i trä, som ursprungligen var placerade på grindstolparna.

Liknande lusthus fanns bland annat på rådman Beckmans tomt, där nu Norra Bergens äldreboende finns, men i den byggnaden förekom inte något groggande. Lusthus var nämligen inrett till andaktsrum.

Någon bild på Beckmans lusthus har vi inte hittat, men väl en gammal notis.

Ett modernt lusthus vid kvarteret Gripen 9, Väderkvarnsgatan.

Lantbrukare Johan Klint var en av donatorerna av lusthuset som finns i Hembygdsgården. Han ägde tomter i Askersudn.

Som vanligt har Leif Linus Larsson hjälpt till med en del gamla bilder.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevlig