Bild från Ratenbadet i glasbrukets jubileumsbok 1954.

Normalt brukar det skrivas om nya badanläggningar, men jag tänker göra tvärtom. Om ett bad som försvann nästan helt obemärkt, nämligen Ratenbadet i Hammar. Ett bad som var Hammarsbarnens stora samlingsplats under en mängd år. I dag har platsen förvandlats till en småbåtshamn. Vad var det som hände? Jag har inget svar på det, men kanske någon vet? Släppte det stora företaget intill badet ut för mycket lort i vattnet, eller hade badplatsen intill det gamla brofästet tjänat ut? Om nu en badplats kan göra det…

År 1947 öppnades Ratenbadet. Om det nu var utsläpp från ortens stora företag som gjorde att badet fick stängas, så är det ändå lite märkligt att det var just det företaget som såg till att det blev en vacker badplats. I glasbrukets 100-årsbok från 1954 finns badplatsen noga beskriven. Något som företaget var väldigt stolt över. Det var ett bad till glädje både för brukets anställda och för bygdens befolkning. Bygget skedde genom disponent C-A Larssons försorg. Stadsarkitekt Fredriksson ritade badet, med bryggor och hopptorn. Och omklädningshytter. Anläggningen låg ute på den lilla holmen ”Raten”, dit en bro av två parallellbryggor hade byggts tidigare. Där skedde också simundervisningen.

De som besöker rastplatsen vid gamla Hammarsbron i dag ser badet lite från håll. Och där ligger många fina båtar i dag. Så kan det gå med en badplats. Vad som hände med Ratenbadet vet jag inte, men det kanske är någon som minns….

Som vanligt har Leif Linus Larsson , hjälpt till med bilder.

PS! Kommenetera gärna. Det skulle vara trevligt.