Busstationen 1910. Busstorget var fylld med kolonilotter.

Tidigt 30-tal vid stationshuset. Inga Rosengren, Stina Hagberg och Hervor Sjödin.

Barbro Skoog, Vally Gustavsson och Iris Olofsson ska ut och resa. Bilden är från början av 50-talet.

Järnvägsstationen 1916

Busstationsområdet i Askersund är en plats som förvandlats från grönsaksland till ett Resecentrum. På gamla bilder kan man se odlingar på hela området där bussarna står i dag. Även det anrika gamla stationshuset har fått smaka på förändringens vindar. Från att ha varit en utgångspunkt för alla trafik och varuhantering för stora delar av Sydnärke, har huset förvandlats invändigt till en trevlig servering med bland annat hembakt bröd.

Busstationen låg förr uppe i själva stadskärnan på rådhustomten. Väntsalen fanns i gamla brandstationen i samma område. Både verksamheterna försvann och Rådhuset byggdes ut mot Stöökagatan. Där de södra skolbyggnaderna vid Sjöängsskolan finns i dag, låg stadens stora lekpark. En lummig park omgiven av stora träd. Sundsbrogatan fortsatte också rakt fram ut mot Haga.

När skolan byggdes skedde stora förändringar i området. Hagavägen där skolbussarna stannar i dag kom till. Annars hade Sundsbrogatan gått rakt igen om skolområdet. Nysatsningen vid Sjöängsskolan innebär en del förändringar av gator i området. De boende området är rädda för att det ska bli stora störningar och mycket trafik i området. När Sundsbrogatan gick rakt fram mot Haga, var inte bostadsrätterna byggda där ute. Det var också mindre med bilar.

Som 10-åring var jag med om en bilolycka i området, just korsningen Sundsbrogatan och Drottning Kristians väg. Det var på den tiden Sundsbrogatan hade den gamla sträckningen rakt ut mot Haga. En personbil kom dundrande från Haga och körde rakt in i den buss jag åkte med. Det blev stor uppståndelse. Har lagt med en bild på det i bloggen. Jag var för ung som vittne i en rättegång, men jag fick frågor av polisen. Jag satt längst fram i bussen som bara hade gått ett 100-tals meter. Men det var bara en liten utvikning från ämnet. Minns i alla fall att det kom massor av barn rusande från lekparken i närheten för att titta på vad som hänt. Bilkrockar inne i Askersund var inte vanligt då, lika lite som i dag. Föraren av personbilen klarade sig undan med livet i behåll som tur var.

Året var 1952

Annars är det väl mest ett stort antal busschaufförer jag minst bäst. De tog ofta sällskap upp till Grands Konditori mellan turerna för en kopp kaffe och bulle. En samlingsplats busschaufförer emellan kan man säga. Järnvägen och gamla godsmagasinet vid verkstadsstaketet väcker också gamla minnen. För att inte tala om Håkan Persson och gänget som skötte stationen och godsinlämningen.

Leif Linus Larsson har hjälpt till med bilder. Som vanligt. Vi bor inte ihop, men vi är nära grannar. Och det underlättar när man ska samarbeta.

Märta ”Göteborgs-Posten” på gång med sin cykel.

Håkan Persson och Folke Karlsson vid godsmagasinet

Stationshuset syns längst ner på bilden.

Ernst Skoog och Håkan Persson

En bild från 1943

Till vänster fanns en fotbollsplan där ungdomarna spelade. Ett av lagen som höll till där hette Olympia.

Nisse Lundstedt vid Pressbyråns kosk vid stationen. Nisse körde ut tidningar

Stationshuset oktober 2000

Larsson på Laxåbuss i samtal med Nils Karlsson på Tivedsbussen

Pressbyrån 1959

Stationsförståndare Göte Andersson

Håkan Persson i biljettluckan. Kunden är Torsten Ljungåsarn Larsson

Gunar Björk med gengasbussen

John Birath och Sven Öhrman

Inbrott i godsmagasinet 1897

Mårten Eriksson Skyllbergsbussen

Sven Adolfsson

Sven Wäster

John Lindström Medevi

Lars-Göran Andersson Åmmebergsbuss

Emanuel Ehn Aspabussen

Muntzings buss

Adressen till min hemsida är: http://ovedanielsson.se/index.html.

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.

PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.