Auktion på Edö 1949

Året var 1949. Det var storauktion vid Edö Säteri. Hela den förnämliga avelsbesättningen av nötkreatur skulle gå under klubban. Det kom folk från hela Sverige. Det kunde man avläsa på bilarnas länsbokstäver. Mest folk kom det från Östergötland. Drygt 2000 personer fanns på plats. Arrangörerna av auktionen, Gomér och Andersson från Vinkingstad kunde räkna in inte mindre än 400 personbilar. Det var väldigt många år 1949.

Kossan 343 Böna såldes för 8 000 kronor. Det var den dyraste kon som hade sålts i Sverige fram till auktionen vid Edö. Böna i all ära, men det var ändå fyraårige stamtjuren , Sunds –Hero, som blev dyrast, 12 500 kronor. Köpare var en godsägare Lönnell vid Skeppsta, Björnlunda. Nämnas kan också att Fritz Dieker vid Högåsa gård ropade in några fina kor.

Anledningen till utförsäljningen var att fru Berit Thesen skulle ta över arrendet på Edö våren 1950. Hon ville bara ha kvar några få nötkreatur. Någon större avel var det inte frågan om. Hon ville bara ha en mindre elitbesättning. Efter den här auktionen har det varit många bud om hur Edö skulle användas. En stor del av skogsmarken blev kommunen så småningom ägare till.

Men kanske en liten tillbakablick är på plats när det gäller Edö, som en gång tillhörde Stjernsund. Det gamla namnet var Edh. Tillsammans med Öhna har det tillhört den historiskt bekante lagmannen Birger Persson. Efter hans död övergick godes till dottern Birgitta (Den heliga Birgitta) och hennes man Ulf Gudmarsson. Hon avstod i sin tur till sonen Karl, som lät sin hustru Katarina ta hand om godset. Under ett par hundra år tillhörde Edö medlemmar ur släkten Oxenstierna och Soop. I mitten på 1800-talet ägdes Edö av prinsarna Gustav och August. År 1900 skildes Edö från Stjernsund. Dåvarande ägaren till Stjernsund sålde Edö till till godsägare Thesen på Värnsta , Viby. Så nog har även Edö en kunglig historia. I dag är Harald Örneberg ägare till Edö.

Edö från Stjernsund

Edöområdet har diskuterats i många år. Och då gäller det den biten som kommunen äger. Politikerna har bestämt sig för att satsa hårt på bostäder, medan många askersundare tycker det är en total felsatsning. Pengarna som lagts ned på Edö borde ha använts till annat. Helt klart är dock att i det här ärendet går inte politiker och en stor del av väljarna i takt. Framtiden får väl utvisa vem som hade rätt.

Jag har bara skummat lite på ytan när det gäller Edö Säteri. Den som vill mera bör uppsöka kommunens lokalhistoriska arkiv. på biblioteket i Askersund. Där finns det mesta om Edö. Kanske någon kan berättat mera i kommentaren på bloggen? Som vanligt har Leif Linus Larsson plockat fram bilder och en del klipp.

Edö från Stjernsund

Edö 1910

”Edögubben” var smeknamnet på den här mannen, som de flesta äldre askersundare minns.

Adressen till min hemsida är: http://ovedanielsson.se/index.html.

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är olagligt..

PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.