Auktion på Edö 1949
Året var 1949. Det var storauktion vid Edö Säteri. Hela den förnämliga avelsbesättningen av nötkreatur skulle gå under klubban. Det kom folk från hela Sverige. Det kunde man avläsa på bilarnas länsbokstäver. Mest folk kom det från Östergötland. Drygt 2000 personer fanns på plats. Arrangörerna av auktionen, Gomér och Andersson från Vinkingstad kunde räkna in inte mindre än 400 personbilar. Det var väldigt många år 1949.
Kossan 343 Böna såldes för 8 000 kronor. Det var den dyraste kon som hade sålts i Sverige fram till auktionen vid Edö. Böna i all ära, men det var ändå fyraårige stamtjuren , Sunds –Hero, som blev dyrast, 12 500 kronor. Köpare var en godsägare Lönnell vid Skeppsta, Björnlunda. Nämnas kan också att Fritz Dieker vid Högåsa gård ropade in några fina kor.
Anledningen till utförsäljningen var att fru Berit Thesen skulle ta över arrendet på Edö våren 1950. Hon ville bara ha kvar några få nötkreatur. Någon större avel var det inte frågan om. Hon ville bara ha en mindre elitbesättning. Efter den här auktionen har det varit många bud om hur Edö skulle användas. En stor del av skogsmarken blev kommunen så småningom ägare till.
Men kanske en liten tillbakablick är på plats när det gäller Edö, som en gång tillhörde Stjernsund. Det gamla namnet var Edh. Tillsammans med Öhna har det tillhört den historiskt bekante lagmannen Birger Persson. Efter hans död övergick godes till dottern Birgitta (Den heliga Birgitta) och hennes man Ulf Gudmarsson. Hon avstod i sin tur till sonen Karl, som lät sin hustru Katarina ta hand om godset. Under ett par hundra år tillhörde Edö medlemmar ur släkten Oxenstierna och Soop. I mitten på 1800-talet ägdes Edö av prinsarna Gustav och August. År 1900 skildes Edö från Stjernsund. Dåvarande ägaren till Stjernsund sålde Edö till till godsägare Thesen på Värnsta , Viby. Så nog har även Edö en kunglig historia. I dag är Harald Örneberg ägare till Edö.
Edö från Stjernsund
Edöområdet har diskuterats i många år. Och då gäller det den biten som kommunen äger. Politikerna har bestämt sig för att satsa hårt på bostäder, medan många askersundare tycker det är en total felsatsning. Pengarna som lagts ned på Edö borde ha använts till annat. Helt klart är dock att i det här ärendet går inte politiker och en stor del av väljarna i takt. Framtiden får väl utvisa vem som hade rätt.
Jag har bara skummat lite på ytan när det gäller Edö Säteri. Den som vill mera bör uppsöka kommunens lokalhistoriska arkiv. på biblioteket i Askersund. Där finns det mesta om Edö. Kanske någon kan berättat mera i kommentaren på bloggen? Som vanligt har Leif Linus Larsson plockat fram bilder och en del klipp.
Edö från Stjernsund
Edö 1910
”Edögubben” var smeknamnet på den här mannen, som de flesta äldre askersundare minns.
Adressen till min hemsida är: http://ovedanielsson.se/index.html.
PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är olagligt..
PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.
Hej!
Min sambos anfäder bodde på torpet Holmen och fanns där 1810. Någon från Edö var även fadder/dopvittne då. När familjen på edö flyttade ner till Ek i Skaraborg följde familjen med. Jag tror att Anders Larsson var rättare el dyl. på Edö och att det var därför familjen följde med. I alla fall så blev Anders befallningsman nere på Ek. Skulle vilja veta om torpet finns kvar eller om det finns någon markering/skylt där det stått eller någon annan intressant info om Holmen.
Tack för ditt snabba svar
var där även 1959-1960 ska bara samla ihop mej
själv och de minnesbilder från den tiden
mvh Vollrath Tham
har svårt att tyda coden ovan!
från den tiden på edö
Du är helt rätt ute. Beräta gärna mer om dina år på Edö. Och Tommy som är en trevlig kille har jag kontakt med emellanåt.
Ove
Hej på er! underteckad har jobbat på Edö under åren 1950-1952
under Berit Thesens tid . har många minnen därifrån. Har tyvärr glömt namnen
på de som jobbade där på den tiden.Per och Stina Callmyr kommer jag väl
i håg.De flyttade till Stora Kampetorp.Dit jag åkte och hälsade på ibland
Du Tommy var inte så gammal då ! kan berätta mer om den tiden hoppas få
återkomma om detta .Hoppas att meilet kommer rätt!
mvh Vollrath Tham Bålsta
Hej Tommy och Göran! Jag undrar om ni har några bilder på Edö skola och de gamla torpen, det skulle vara intressant att få skanna av dem. mitt telnr 070-3957493.
Häls/ Linus
TRevligt att höra av en gammal klasskamrat i förskingringen. Trevligt att du kommenterar. Var finns din mammmas minnen? Kanske något att lägga in som en kommentar?
Och tack för de uppmuntrande orden.
Ove
Kul att se en bild från auktionen vid Edö. Vi bodde i Kappsäcken från 1942 men jag kommer inte ihåg mycket av auktionen som ledde till att far blev arbetslös några år efteråt, han var sk. kogubbe, men fick nytt jobb tvärs över sjön. Efter auktionen inköptes sk. biffkor som betade överallt. Dessa djur såldes 1952 och ladugården hyrdes ut till kronan som förråd. Min mor har väl dokumenerat livet på Edö mellan 1942 och 1952. Där passerar namn på många som nu inte är i livet, men några av de yngre finns ju kvar. Vi var 1949 ca 8-10 ungar som fick plats i skolbilen, 3 år senare var vi bara 2-3 stycken. För övrigt bodde morfar och mormor i ”Skolan” 1945-1956. skolan är nu tyvvär riven, man kan inte ens se var den har stått. Dessutom jobbade minst 3 av mina morbröder på Edö några år efter kriget.
Ja, det finns mycket att skriva om Edö de tio ”sista stora åren” före auktionen, jag ser gärna att några andra kommenterar Oves fina artikel.
Till Tommy C måste jag nog påpeka att Berit Thesen , mig veterligen, ej arrenderade Edö, det var i hennes ägo.
Däremot var det för några år sedan trevligt att återse gården, de gamla arbetarebostäderna, Kappsäcken, Nybo och Snebo var mycket välskötta. Dock var magasinet rivet liksom ”Gröna Byggningen”. Åkrarna ut mot Tasstorp var väl odlade ocg stora byggningens trädgård verkade nyanlagd.
Tack för dina lokalhistoriska nerslag Ove! Vi i förskingringen har stor glädje av dem.
Göran
Trevlig med kommentarer om Edö. Du om någon vet säkert mycket om Edö, upväxt på Säteriet som du är. Bra att du delar med dej av kunskaperna.
Ove
Hej Ove!
Denna plats var min första bostadsplats på den här jorden.
Min far var rättare på Edö några år på 1950-talet. Vår boplats var ett hus som kallades för Kappsäcken. Huset är rivet sedan många år tillbaka. Min far och mor hade kontakt med de dåvarande arrendatorn Berit Thesen och hennes man ända fram till deras död. Samma sak gällde med systern Kerstin.Edö var inget lätt lantbruk att sköta med dåtidens redskap. Jorden var till övervägande del ”tung lerjord” Inte blev det lättare när huvudinteckterna skulle komma från spannmål.
Tack för tipset om var det finns ytterligare information att hämta. Detta ställe skall jag besöka. Jag var lite för liten för att komma ihåg så mycket om Edös historia när min familj var bosatta på platsen.
Tack för en underbar Blogg.
Mvh. Tommy C.