Göte och Wilma Ekstedt framför sin mjölbutik på Stora Bergsgatan. Den lilla skylten på dörren förklarar att det är turordning som gäller för kunderna.
Einar Sundblad jobbade på mejeriet fram till nedläggningen 1956. Sedan drev han egen butik i ett antal år.
Mejeribesök. Mannen längst till höger är kommunalrådet Erik Karlsson, Laxå
Gustav i Långetorp med mejeridräng
Mjölkbedömare Alvar Eriksson. Han var med fram till nedläggningen 1956.
Mejerist Nilssons hustru.
Mjölk ger kraft och styrka. Drycken stärker också skelettet. Ett par glas om dagen var ett måste. Annars kan det gå riktigt illa som vuxen. Om inte råden följs var det nästan kört när man kommer upp i vuxen ålder. Man skulle inte att orka med några tunga jobb. Idrott var uteslutet.
Så lät det ofta när jag växte upp. Inte så underligt att det sedan fanns några mjölkbutiker i stan att välja på. Mjölk skulle alla ha. Både vuxna och barn. I Askersund fanns också ett andelsmejeri som så småningom också öppnade mjölbutik i huset. Inte så konstigt för övrigt att kraftsportklubben tagit över de gamla mejerilokalerrna i korsningen Trädgårdsgatan-Stöökagatan. Med tanke på propagandan för mjölk under min uppväxt är det ganska logiskt. Styrkan sitter förmodligen kvar i väggarna.
Vän av ordning undrar kanske vad jag vill komma med all mjölpropaganda. Jag som inte druckit mjölk sedan i 15-årsåldern. Men det är bara en liten knepig övergång till bilder om just mjölkhantering i Askersund. Som vanligt har Leif Linus Larsson hjälpt till med bilder. Båda minns mjölkaffärerna i stan och särskilt då Ekstedts butik på Stora Bergsgatan. Det låg mitt emot kommunens parkering på rådhustomten. Som grabb fick jag gå dit med en kruka och hämta mjölk efter skolan. Normalt där jag bodde några kilometer utanför staden kunde man gå till en bondgård och köpa mjölk. Men farsan hade genom stora politiska affischer på tomten intill vägen gjort det omöjligt med mjölkköp på hemmaplan. Han tillhörde inte samma parti som lantbrukarna hemmavid gjorde. Men vad gjorde det. Mjölkkrukan var inte så tung att bära på.
Massor av lokalkändisar har jobbat inom mejerinäringen i stan. Flera av dessa blev sedan viktiga personer i Askersund på olika sätt. Om mjölken var en inkörsport i karriären låter jag vara osagt. Det var i alla fall en stor verksamhet. Namn som Evert Pettersson, Sven Almstedt, Kalle Gustafsson, Axel Larsson, Einar Sundblad , Birger ”Tjommen” Andersson , och naturligtvis mejeristen Nilsson, jobbade alla med mjölk.
Själv är jag inte särskilt insatt mjölkens historia när det gäller Askersund. Men jag har hört de som vet berätta lite om mjölkhistorien. Det finns också bilder och tidningsklipp som berättar. En kvinna , Anna Sköld, tillhör pionjärerna på området. Hon började redan i början på 1900-talet med försäljning. Sedan öppnade hon en butik på Stora Bergsgatan. En butik som de flesta äldre Askersundare minns. Det kom kvinnor från andra orter till Askersund för att jobba åt Anna Sköld. Många blev kvar på orten, gifte sig och fick barn. Och så har det rullat på. Precis som i Povel Ramels visa om Karl Nilsson. Så småningom tog Göte och Wilma Ekstedt, över butiken. Senare revs de gamla husen i kvarteret för at ge plats åt HSB –huset ut mot Sundsbrogatan och Stora Bergsgatan
Senare drev också Einar Sundblad mjölkbutik. Han hade sin sista butik ut mot Drottning Kristinas väg, mitt emot Sjöängsskolan innan mjölkbutiksepoken dog ut helt. Men då var nog godis till skolbarnen var det stora försäljningsartikeln. Säkert finns det många läsare av bloggen som kan tillföra en massa faktauppgifter. Jag har bara skummat lite på ytan.
Polis Fredö på Stöökagatan. Längst bort till vänster på bilden syns mejeriet.
Holger Karlsson Dampetorp på mejeristämma. Han måste ha gjort något bra med en så stor blomsterkvast
Birger Andersson var anställd på mejeriet ett antal år. Bland många andra Askersundskändisar.
Mjölkbonden Bertil Karlsson
Mjölkerskor vid Stockshammar. Namnet på kvinan vid krysset är Alvida Karlsson
Adressen till min hemsida är: http://ovedanielsson.se/index.html.
PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.
PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.
Hej Ove!
Nu kommer det att bli nya tider i gamla mejeriet! MK RANs miniracing kommer att bygga upp sin nya bana där i höst! Kraftsportklubben har redan flyttat till Tullplan.
MVH Tommy
Jo,jo nu kryper det fram!
Glömt och förlåtet för länge sedan!
Underbar blogg det här!!!
Sven Almstedt var vår granne och vän under hela barn och ungdomstiden, och mjölkproducent, han hade både mjölkkor och tjur!
Vi hämtade dock mjölken på Stockshammar, vet inte varför?
Vilka minnesvärda bilder Du och Linus bjuder på!
Handlade oxå hos Sundblads (”mjölkskvätten” i folkmun)!
Vi ses!
”Buddes” mamma
Ja, kära nån…
Vilka minnen, ”Mjölkis” vi bodde på Tullplan några år och då var det bara ett stenkast till Mjölkaffären på Drottning Kristinas väg. Lösgodis, ettöres, tvåöres, femöres, enkrona!!
Godis kunde köpas i alla former och i alla prislägen… Jag brukade stjäla 25 öre ur pappa Hans jackficka ibland,(förlåt!) och smita ner till mjölkis och storhandla.
En gång ”snodde” jag en krona för mor Kerstin, men se det var dumt för den hade hon sparat till torkskåpet i tvättstugan. Aja,baja…
Tjommen kommer jag ihåg, han var vår värste konkurent när det gällde samlande av tomglas.
Tack Ove och Leif!!
Mvh ”Budde”