Det fins bara några få bilder på Johan Sevenbom. Vänen J T Sergel har gjort den här teckningen på honom.

Johan Sevenbom var vår förste landskapsmålare. Han levde mellan åren 1721 och 1784. På den tiden var det porträttmålning som gällde. Han var samtida med kulturpersonligheter som Carl Michael Bellman och Johan Tobias Sergel. En av anledningarna till att jag skriver om Sevenbom var att han hade anknytning till bygden, både till Tjälvesta och Skyllberg. Men ganska okänd för de flesta i dag.

År 1744 kom Sevenbom till Stockholm. I sin biografi skriver han att han ”kom som fattig gosse från Närke till Stockholm”. Sevenbom kom från Närke men födelsedatum och födelseort är okända. Vem vet, han kanske var född i närheten av Askersund? Sevenbom försörjde sig som ömsom betjänt och ömsom som hantverkare på slottet. Där målade han bland annat marmor i den stora trappan. Samtidigt gav han information i teckning. Sevenbom blev antagen som elev vid nybildade Konstakademin.

I mitten av 1700 –talet fick han tillfälle att resa till Paris och studera konst. Där stannade han i tio år i en ständig kamp mot nöd och fattigdom. Han gjorde kopior åt en konsthandlare som betalde efter storlek på tavlorna. Dåtidens mest kände målare, Joseph Vernet, intresserade honom mycket. När Sevenbom återkom till Sverige gjorde han en målning av Drottningholms slott och lyckades få tavla förevisad för kungaparet. Efter det fick han i uppdrag att måla vyer av en del kungagårdar som Gripsholm, Vadstena, Örebro och Ekolsund.

PÅ 1760-talet lyckades Sevenbom få till stånd en beställning från Stockholms stad på 15 målningar av vyer från staden. Målningarna hängdes upp i rådhussalen där de förmodligen fortfarande finns. 1768 blev Sevenbom ledamot av Akademin och några år senare proffesor. Han undervisade bland annat Gustf III. Trots bra priser på sin konst, pension från staden och professorlön räckte aldrig pengarna till. Han fick kämpa mot nöd och fattigdom i hela sitt liv.

Oljemålning från 1767. Utsikt från nuvarande Mynttorget. Tillhör Stocklholms stadsmuseum

Utsikt från Södermalmstorg målade 1773. Tillhör Stockholms stadsmuseum

Sevenbom var pionjär för den svenska landskapsmålningen. Han var mycket noga med att återge motiven rätt. Det i sin tur har gett ovärderlig kunskap om 1700-talets Sverige. För en del år sedan uppmärksammade hembygdsföreningen i Askersund Johan Sevenbom med en intressant sommarutställning. Vid det tillfället gjorde Einar Lyth en givande föreläsning om Sevenboms konstnärskap. Kvinnorna bakom den utställningen vid det tillfället var Gunilla Holländer, Eva Norén och Agneta Swidén

De flesta av upgifterna är hämtade från ett särtryck om konstnären som hembygdsföreningen tog fram i samband med utställningen

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt