Askersunds IS i början på 30-talet på Fyrkanten i Lerbäck.

I början av 30-talet blomstrade verkligen idrottslivet i Askersund. Det fanns två föreningar i själva staden. Förutom välkända IFK, fanns också Askersunds Idrottssällskap. Båda föreningarna hade fotboll och bandy på programmet. AIS uppstod som förening efter schism inom IFK. En del spelare tyckte att de blivit orättvist behandlade av IFK på olika sätt och särskilt då vid laguttagningar. På den tiden tog valda personer i sektionen ut lagen. Något som pågick väldigt länge. När IFK spelade allsvensk bandy på 40-talet visar protokoll att ett antal personer var inblandade i laguttagningarna. I dag skulle aldrig en tränare acceptera sådan inblandning. Det var just spelare som stod på gränsen till A-laget i IFK, som försvann till AIS. I tidningsspalterna skrevs det många hårda ord om klubbarnas rivalitet.

Mer om det här finns att läsa på min hemsida under knappen Idrottshistoria