Mikael Mogren är nominerad som biskopskandidat i Linköpings stift. Och han har också stora chanser att få jobbet. Det visar nomineringsvalet.

Bilden är från 1986. Mikael är med och ordnar en 1-årsutställning för Föreningen Bevara Gamla Askersund.

Mikael fick Lions pris 1987 för sitt arbete i Föreningen Bevara Gamla Askersund.

Tillsammans med kompisen Magnus Hagberg (Karlsson) gjorde Mikael en en värvningskampanj för Askersundsföreningen 1987.

Åmmebergssonen Mikael Mogren, 41, är en av huvudkandidaterna till biskopsämbetet i Linköpings stift. Från början fanns sex kandidater, men två har meddelat att de inte står till förfogande längre. De fick förmodligen för få röster vid nomineringsvalet för att det skulle vara meningsfullt att ställa upp i fortsättningen. Vid nomineringsvalet krossade Mikael sina motståndare. Han fick 22,8 procent av rösterna. Mikael arbetar just nu som lärare vid Faculté Theologeie Protestande i Paris. Närmast kom Karin Bjurstrand , med 14 procent. Hon arbetar som domprost i Göteborg.

Närmast följer nu en hearing i Linköping den 3 september. Biskopsvalet sker den 23 september. Blir det en andra valomgång sker den 14 oktober. Det kan ju bli jämnt mellan kandidaterna i slutskedet. Biskopsinvigningen kommer att hållas den 6 mars 2011.

Jag har skrivit på bloggen tidigare om Mikael Mogren i februari under rubriken ”Tre präster”. Då handlade det om tre blivande präster från Askersund . En unik händelse. Förutom Mikael , var det också Solveig Sandberg och Maria Agstam. Jag är säker på att Mikael skulle bli en utmärkt biskop. Vi har varit bekanta sedan han gick på Sjöängsskolan i Askersund på 80-talet. Han kom ibland in på redaktionen för att prata om byggnader, kultur och planer i största allmänhet. 1985 var han också med om att starta Föreningen Bevara Gamla Askersund (numera Föreningen Gamla Askersund).

Mikael var otrolig kunnig trots sin ungdom. Han hade verkligen läst på. Jag blev mycket imponerad både av kunskaperna, men också av hans sätt att vara. Vänlig och omtänksam. Funderade många gånger över vad det skulle bli av den ”pojken”. Nu vet jag vad som är på gång…

För 15 år sedan var det tre askersundare som skulle prästvigas. Förutom Mikael, också Maria Agstam och Solveig Sandberg.

”Tycker jag valt livet genom att bli präst. Som präst får jag träffa människor i livets olika skeden”, förklarade Mikael den gång.

2004 disputerade Mikael i kyrkovetenskap med doktorsavhandlingen ”Den romantiska kyrkan”. För två år sedan gav han också ut samtalsboken ”Vem är du? tillsammans med gode vännen , muslimen Mohamed Omar.

Under många år återvände Mikael till sin hemkyrka i Hammar för att predika i samband med julottorna. Ofta samtalade vi med varandra några dagar före hans predikan. Ville gärna skriva om vad Mikael skulle ta upp i sin julpredikan. Intresset för det var stort och då inte bara bland trogna kyrkobesökare. Och Mikael berättade. Mikael skulle göra sitt praktikår i Södertäljetrakten , i ett betongområde med många invandrare. Och det var han mycket glad över.

”För mej är det en önskeplats med betong och folk från andra länder”, förklarade han.

När det gäller Föreningen Gamla Askersund , blev Mikael hedrad med Lionsstipendiet 1987 för sitt arbete i föreningen. Samma år gjorde också Mikael och kompisen Magnus Hagberg (då Karlsson) en värvningskampanj. Då hade föreningen 40 medlemmar. Grabbarna var inne hos mej och ville att jag skulle puffa för deras värvningsjobb. Och det gjorde jag. När det gäller kompisen Magnus kan jag nämna att även han haft framgångar i livet. För några år sedan utsågs han till chef och överintendent för Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet. Magnus blev också ett år utsedd till ”Årets västmanlänning”, efter sitt storartade arbete i Arboga och dess museum.

Redan vid den här tiden hade Mikael hållit flera föredrag om gamla Askersund. I år firar föreningen sitt 25-årsjubileum. För några dagar sedan hade FGA ordnat en trevlig aktivitet där ett antal fastighetsägare fick berätta om sina kulturhus. Ett 40-tal personer närvarade. Mikael hade nog gärna varit med , men arbetet satte nog hinder för det.

Mikael och mina kontakter har fortsatt, fast inte så frekvent som tidigare. Han är i Paris och jag i Askersund….

Men han har kommenterat bloggar jag skrivit och det är ju trevligt. Han om någon kan ju Askersunds historia.

Ska också tillägga att det var vännen Kenth som uppmärksammade mej på Mikaels nominering. Man ska inte ta åt sig äran för något man inte gjort. Men Mikael kände jag sedan tidigare.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.