Vad kommer att hända med gamla Kyrkskolan framöver? Det har varit många turer om skolan genom åren.

1981 döptes Kyrkskolan om till Lindbogården. Ann-Sifie Granström, 11 år, kom med förslaget. Gösta Gustavsson från Medevi fick ett pris för at han gissat på rätt namnförslag. Till vänster Börje Bohman.

En bild på samtliga elever och lärare vid Kyrkskolan 1949.

Vad kommer att hända med gamla Kyrkskolan i Askersund, eller Lindbogården som den heter sedan i början av 80-talet? Det har varit många turer om byggnaden sedan skolverksamheten upphörde. Flera generationer askersundare är fostrade i den stora röda byggnaden vid Alsens strand.. Och har naturligtvis många minnen därifrån. Både roliga och tråkiga. Förhoppningsvis det förstnämnda.

Nu är det dags igen för en förändring. Ägarna sedan en tid tillbaka, Askersunds församling, vill sälja byggnaden. Församlingen hade planer att använda den till sin egen verksamhet, men hade svårt att hitta användningsområden för Lindbogården. Därför blir det nu försäljning. År 1979 tog kommunen beslut om att förvandla Kyrkskolan till föreningsgård och vandrarhem. Då fanns vandrarhemmet i gamla Marieborg. En fastighet som skulle rivas för att ge plats åt hotellet. Innan politikerna kom på det där med Kyrkskolan, fanns det planer på att flytta vandrarhemmet ut till Gärdshyttan. På den tiden tyckte politikerna att det var viktigt med vandrarhem och då helst ett inne i centralorten. Men så verkar det inte vara riktigt i dag….

Landstinget var ägare till Gärdshyttan. Maranataförsamlingen vill köpa Gärdshyttan för 500 000 kronor, men fick nej i första omgången. Landstinget ville hellre sälja till kommunen. Nu blev det inte så, utan Maranata blev till slut ägare till anläggningen. Vandrarhemmet i Lindbogården blev populärt med närheten till staden och småbåtshamnen. Men det fanns ett problem. Kommunens personal fick sätta upp lösa väggar inför varje säsong, för att dela av de stora klassrummen med. Men så gjordes under många år. Men så skulle skolbygget användas till annat och då åkte vandrarhemmet ut.

Lokalerna har sedan används för vuxenundervisning av olika slag. Det har funnits musikgrupper där och föreningarna har haft sina träffar där. Ibland har den ståt helt oanvänd och kommunen som var tidigare ägare har eldat för kråkorna. Den stora grejen med skolan var att stadens ungdomar skulle få en egen gård. Hösten 1980 drog verksamheten igång, men gamla Kyrkskolan blev inte den succé man hade väntat sig. Ansvarige Börje Bohman gjorde allt han kunde för att stället skulle bli populärt och fyllt med aktiviteter. Börje ville inte att skolbyggnaden bara skulle bli en värmestuga. Ett gårdsråd bildades med ungdomar och ledare. Men det var hopplöst at få stället populärt bland stadens ungdomar.

Efter något år kom förslag på att byta namn på den gamla skolan. Ungdomarna tyckte inte att Kyrkskolan var något bra namn på en ungdoms-och föreningsgård. Folk fick lämna förslag och sedan blev det röstning. Då 11-åriga Ann-Sofie Granström, kom med förslaget Lindbogården. Som tack för hjälpen fick hon ett presentkort av fritidsnämnden på hela 50 kronor. Från början var det svårt få folk att säga Lindbogården. För det flesta var det fortfarande gamla Kyrkskolan. Men det har ändrat sig med åren. Nu är Lindbogården ett vedertaget namn hos de flesta. Ann-Sofie och hennes pappa Max kopplade namnet till platsen intill skolan, Lindbomossen.

För några år sedan visade Askersundsbostäder upp en ritning på ett nya hyreshus som skulle ersätta Lindbogården. Det skulle bli mycket unika lägenheter med utsikt mot Alsen och småbåtshamnen. Men det hela slutade den gången bara på skisstadiet. Bostadsbolaget kom aldrig över markområdet. Istället gjorde kommunen upp med församlingen om Lindbogården som ligger i direkt anslutning till deras övriga byggnader. Men nu kanske Askersundsbostäder får chansen igen. En del vill naturligtvis också bevara gamla Kyrkskolan som den är i dag.

Vi får se vad som händer framöver. Säkert är inte sista ordet sagt änu om den gamla skolbyggnaden

PS! Kommentera gärna. Många som läser det här har säkert minnen från den gamla skolan.