Tromben fällde stora delar av träden i slottsparken.

Mikael Gilbertsson som äger Stjärnsunds gård drabbades hårt av tromben. Många av byggnaderna skadades.

Som journalist fick jag in massor av tips till redaktionen. Det är så det ska vara. Folk ringde eller kom in på redaktionen och berättade om både möjliga och omöjliga saker. Det tog jag som än ära och ett engagemang. Men det gällde att inte ta för lätt på tipsen, även om jag förstod en del gånger att de var helt gripna i luften. När det gällde sådana tips var det ofta samma personer som tipsade om olika underligheter och orättvisor. Då är det lätt även för en journalist att ta det hela med en klackspark.

Själv höll jag gå i den nonchalanta fällan när det gällde en tromb som dragit in över Stjärnsund och fällt massor av träd. Och dragit med sig hustak. En person som brukade ringa hörde av sig även denna gång. Jag tog det hela som en fantasihistoria från början. En tromb över Stjärnsund. Nej det skämtet gick jag inte på. Svarade med att jag tyckte det var tråkigt. Men efter en stund började det ringa flera personer om samma sak. Insåg efter en halvtimme att alla kunde inte gaddat ihop sig om att skämta med mej samma dag. Och om en tromb till på köpet.

För att vara på den säkra sidan åkte jag ut till Stjärnsund. Det hade varit stor skandal och nära till sparken om jag missat en sådan händelse. Den risken tog jag inte. När jag kom dit var det precis som folk sagt i telefon till mej. Stora delar av slottsparken hade totalförstörts. På en gata på cirka 100 meter hade träden rykts upp med rötterna. En del träd hade kluvits som tändstickor. Förödelsen var fullständig. Och som tur var åkte jag och kollade.

Träden i parken var flera hundra år gamla, men på några få sekunder blev allt totalförstört. Tromben kom från Vättern in mot Stjärnsund. Ögonvittnen berättade att det började fräsa och bubbla ute på sjön. Sedan nådde det hela Stjärnsundsområdet. Slottet och byggnaderna strax intill klarade sig helt undan tromben. Byggnaderna till lantbruket drabbades dock hårt. Tak försvann och blåste ut i slottsparken. Dörrar och fönster försvann också med tromben. Allt låg i en enda röra runt husen. Det rörde sig om fruktansvärda krafter. Bara sådan man set på TV från andra länder. En del av de stora träden i allén in mot slottet från riksväg 50 drogs också med i trombens virvlar.

Så här ser det ut vid Stjärnsund i dag. Spåren av tromben har blåst bort.

Med det här vill jag säga att man ska lita och tro på människor även om man då ibland kan gå på en nit. Sanningen brukar ändå komma fram på ett och annat vis. Och det går ju alltid att kolla lite diskret. Inget ont har något gott med sig brukar det heta och i mitt fall blev det så. Från mitt badställe vid Hagabadet i Askersund, är utsikten mot Stjärnsund utmärkt sedan tromben drog fram. Slottet och Gilbertssons gård syns som den aldrig gjort förr. De skymmande träden fällde tromben, som jag höll på att missa.

Badstället Hagabadet i Askersund. En gammal bild. Från badet kan man i dag se både Stjärnsunds slott och gården.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt.