Äldre bilder från Askersund och dess omgivning har ett stort intresse. Vännen Leif Larsson har haft ett otal bildvisningar och det har alltid varit fullsatt. Till sin hjälp har han ofta haft Askersundskännaren Bengt Willén, som berättat till bilderna. Föreningen Gamla Askersund har också haft visningar av äldre bilder i Folkets hus med fullsatt hus. Leif och jag själv har haft några visningar i Folkets hus, då det också varit fullsatt. I det senare fallet var bilderna blandat med lite politisk historia och med Föreläsningsförening som arrangör.

Eftersom intresset är så stort plockar jag med ett antal äldre bilder i den här bloggen. Har planer på att visa några gator från förr. Och då börjar jag med Stora Bergsgatan i Askersund. Och som vanligt har Leif ”Linus” hjälpt till med bilder.

Så här såg det ut inne på gården där Elin Magnison hade sin fotoatelje. I bakgrunden Rådhuset

Birger Andersson på vinterpromenad på Stora Bergsgatan

Folkets Hus parkering i dag. Fotografiet är från 50-talet då kvarteret var bebyggt.

Tant Lisas hus och fina trädgård vid Stora Bergsgatan. Huset och trädgården är borta.

Så här såg det ut 50-talet. Huset fanns tvärs över gatan där den offentliga Rådhustoaleten finns i dag.

Korsningen Stora Bergsgatan-Stöökagatan

Klassisk bild från Stora Bergsgatan. Huset i förgrunden finns kvar, liksom gamla Samrealskolan på Norra Bergen. Annars är det mesta rivet.

På många gårdar fanns det häststall.

Centralcafét. Där snöhögen finns på bilden är utbyggnaden av Rådhuset placerat