Hugo Eriksson i Kungsbacken. En fin adress med en kunglig historia.

Så här när det börjar närma sig kronprinsessbröllop kom jag att tänka på de timmar som jag tillbringat i Kungsbacken. Och då är jag ändå inte någon större rojalist, utan snarare tvärtom. Kanske någon tycker att ett besök Slottsbacken är finare, men det tycker inte jag. När jag besökte Hugo Eriksson i Kungsbacken var det både roligt, intressant och givande. Enligt Hugo hade namnet Kungsbacken något med en kung som flydde till platsen en gång i tiden. Läser man tidningarna så verkar det som dagens kung också behövde ha någon lämplig plats att fly till när det stormar.

Hugo levde sitt liv långt från dagens moderna IT-samhälle. Långt från kungligheter och alla anan flärd. Han nöjde sig med en tidning. Vid mitt besök i oktober månad för ett antal år sedan fanns redan adventsstaken på plats i fönstret. Jag påpekade att det kanske var väl tidigt, men Hugo såg lite mera praktiskt på det hela. Han lät adventsstaken står kvar år året om. Den skulle ju ändå fram varje jul resonerade han. Ett argument så gott som något.

Hugo var rationell. Han lär adventsstaken stå framme i fönstret hela året.

Hugo hade en liten udda tillverkning i sin verkstad som han ärvt av sin pappa. När han fick lust –och det hände ganska ofta-gick Hugo ut i verkstaden och sågade till några yxskaft. En gång i tiden hade Hugo och hans pappa försörjts sig på att sälja yxskaft. De reste över hela landet och sålde sin produkt.

-Och ofta låg vi på hotell. Jag har varit i alla Sveriges städer utom sex. Kommer inte riktigt ihåg vilka det är som saknas i samlingen, förklarade Hugo, vid mitt besök.

De gamla maskinerna i Hugos verkstad fungerad fortfarande utmärkt, även om de bara användes när lusten och inspirationen föll på. För enligt Hugo gick det inte bara att yxa till skaft. Det hela måste ske med lite känsla.

Hugo med med morgonkaffet och tidningen

Vid mitt besök bodde Hugo ensam på gården. Ett antal katter höll honom i sällskap. Och visst blev jag bjuden på kaffe. Inte med någon prinsessbakelse, utan en enkel vanlig bulle att doppa i kaffet. Till skillnad från många högheter hade Hugo alltid levt enkelt och rationellt. Vid sidan om sin yxskaftstillverkning , hade Hugo kört mjölkbil ett antal år. En kortare period var han också anställd vid Hammars glasbruk.

Vad ligger då Kungsbacken kanske någon undrar? I Tiveden-var annars….

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.