Letex vid Sundsbrogatan har fått en ny väggskylt som passar bättre in i torgbilden än den gamla.

En 50-talsbild från Sundsbrogatan där Letex finns i dag.

Gamla Lek och Bo vid Sundsbrogatan har fått ny ägare och en ny skylt.

För ett tiotal år sedan bestämde sig de styrande i Askersund att det skulle bli ordning och reda på skyltningen i stadskärnan. Inspirationskälla var den vackra staden Lund. Där fanns ett skyltprogram som stadens näringsidkare och fastighetsägare följde. Till punkt och pricka. Politikerna i Askersund ville ha samma ordning, men så långt nådde man aldrig. Skyltprogrammet kan betraktas som riktlinjer vid handläggning av skyltärenden.

När frågan var uppe på tapeten var det många som vill få bort skrivningen riktlinjer. Samma visa är det med Bevarandeplanen. Men byggnadsnämnden har ändå kontroll på det hela, så askersundarna bör nog inte vara särskilt oroliga för att det ska dyka upp blinkande skyltar i stadskärnan.

Askersunds stadskärna är av riksintresse för kulturmiljövård. Sedan 1993 finns ett bevarandeprogram för att säkerställa detta riksintresse. Vid den här tiden fanns det ett antal skräckskyltar i centrum. Det kommunen kunde göra vid det tillfället var att vädja till näringsidkarna att de skulle ersätta de färgrika skyltarna allt eftersom med mera passande reklam , till glädje både för askersundare och besökare. Det finns också inskrivet i programmet. Och det har blivit bättre och mera är på gång. I dagarna har Letex och Lekia vid Sundsbrogatan fått nya skyltar. Tidigare fanns det stora färgsprakande skyltar som förstörde trähuset fasader. Och torgbilden.

Sundsbrogatan 1954

Principen för skyltprogrammet var enkla och klara regler. Bland annat finns det inskrivet att skyltarna till färg och form vara underordnade hus och gatumiljö. Onödig upprepning av budskapet tillåts inte heller. Rikstäckande skyltprogram accepteras inte utan bearbetning. Den som vill sätta upp en skylt måste först begära bygglov. I det läget kan byggnadsnämnden styra det hela. Visst kan det bli en del bråk. Minns en pizzeriaägare för en del år sedan som inte vara nöjd kommunens beslut. Pizzeriägaren överklagde beslutet men fick ge sig för kommunens åsikter om skyltar.

Vet inte hur det är i dag, men under en period skulle alla näringsidkare i centrum ha hängande skyltar. Det finns en uppsjö sådana i dag i centrala Askersund. Själv tycker jag det lite tråkigt med bara sådana skyltar. Så var det inte om man tittar på gamla bilder. Variationer är alltid att föredra. Det gäller i alla sammanhang.

Med egna bilder och med hjälp av gamla bilder från vännen Leif Larsson, har jag plockat med några bilder som illustrerar det hela.

Storgatan med Be-Ge:s i dag. Ägarna har behållit skyltarna från 50-talet och det är ju trevligt.

Storgatan på 50-talet. Den stora klockan fans då och finns nu.

Sundsbrogatan vid Grands Konditori

I dag finns Apotekshuset där bilden är tagen. Läg märke till bensinpumpen.

Sundsbrogatan med baren från 50-talet

Nuvarande Apotekshuset vid Sundsbrogatan

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt