Kulan” vid Hospitalsgatan revs i slutet på 50-talet.

Det var lite av Söderkåkar över gamla ”Kulan”. Här är det Maria Karlsson och Eivor Gustavsson, i samspråk.

Maria och Ulla Karlsson

Vy från Norra Bergen med ”Kulan” till höger

Husen i Askersund hade mera färgstarka namn än dagens lite mjäkiga. Som ”Kulan” vid Hopsitalsgatan. Huset är borta. Der revs i slutet av 50-talet. Men som tur är finns det bilder kvar av den gamla träbyggnaden. Och vännen Linus Larsson har tagit hand om en del bilder. Huset var inte så vackert där det låg intill Edlunds järnhandel. I dag har platsen förvandlats till parkering, inte heller så vackert men kanske nödvändigt. Vad vet jag…

”Kulan” som var något av Askersunds eget West End, där man slogs, led och kämpade mot fattigdom, mot sociala missförhållanden och mot folk i ”överklassen”. Och dit hörde de som gick i Samrealskolan ansåg de som bodde i ”Kulan” och dess närhet. Men det var rejält folk som bodde där och som ville göra rätt för sig , även om det inte fanns pengar i överflöd. Det vittnar gamla berättelser om från de som var med på den tiden.

Hospitalsgatan där ”Kulan” låg . Bilden är från 50-talet. Grabben mit i gatan är Kalle Tingö.

Den gamla annonsen från 1905 berättar ”Kulan” var till salu.

En person som gick i Sameralskolan men som inte finns kvar i livet längre har berättat för mej att det var nära nog livsfarligt att passera ”Kulan” och kvarteren i dess närhet under första världskriget.

-Vi grabbar som gick i Sameralskolan utsattes ständigt för olycksbådande hot från alla mystiska smala prång som fanns mellan husen. I ”Kulan” bodde naturligtvis också hederligt och rättskaffens folk. Många av sönerna i husen tyckte dock det var trevligare att lägga tunga bördor på våra axlar än att läsa svårbegripliga läxor, där oförstående lärare kunde terrorisera den fria tanken med, berättade den gamla Samskoleleven för mej.

-Särskilt på vintrarna tog man en omväg, när man visste att herrarna i ”Kulan” var på krigsstigen. Visst gav vi igen så länge vi orkade, innan näsblodet färgade snön. Men vad skulle man göra åt övermakten…

Enligt min vän som berättade om ”Kulan” var det ett socialt patos som drev ungdomarna där att ta hämnd på samhället orättvisor. Och då dög det bra att spöa upp de som gick i Samrealskolan till att börja med. Även skolan kunde mönstra upp en del barrikadhjältar, men det förslog inte så långt mot de hårdföra grabbarna i ”Kulan”. Många gånger rasade striden up i trappor och förstugor. Ofta kom batonger och andra redskap till användning i slagsmålen.

Gamla hus försvinner men historierna om de gamla husen och de som bodde där lever kvar. Även om det inte är så många som minns dem längre. Och så finns det som tur är bilder kvar som visar hur det såg ut.

Kulan” i bakgrunden

Intill gamla rivna ”Kulan” låg och ligger Edlunds järnhandel. Bilden är från 50-talet i Edlunds hörn, där ”Den blyge” Levi Karlsson, stötte ihop med Bertil Boo.

Är det någon som vet något mer om gamla ”Kulan” och de som bodde där är det bara att skriva och berätta. Det finns både E-post till mej:ove.d@telia.com och möjlighet till kommentarer direkt till bloggen.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.

Adressen till min hemsida är: http://ovedanielsson.se/index.html. Där fins mer att hämta för den som vill.