Boken om Clas Ohlson i Insjön kom ut för några år sedan. Erik (bilden) och Maria Gunnarsson i Skyllberg förvandlade texten om Ohlson till en bok.

Framgångssagan för Claes Ohlson i Insjön började med några extra skosnören . Claes mamma sände efter några underkläder och skosnören via en postorderfirma. Claes fångade ögonblicket genom att beställa några extra skosnören. Dessa sålde han sedan vidare med några örens förtjänst.

Det finns mycket att berätta om personen Claes Ohlson och om företaget Claes Ohlson. Enbart katalogens historia och utveckling skulle kunna fylla en hel bok. Detsamma gäller alla idéer och lösningar som Claes hade svar på. Både stora och små.

Nästan alla har ett förhållande till Claes Ohlson. Butikerna brukar kallas ”gubbdagis” eller fritidsgårdar för ”lite äldre pojkar”. Tekniska prylar av olika slag kittlar. Vem har inte bläddrat i katalogerna och kommit på massor av prylar som är ett måste att köpa. Och nu finns butikerna på nära håll. Men visst var det lite tjusning att beställa från katalogen och sedan gå och vänta på när paketen skulle dyka upp på posten.

För två år sedan firade Claes Ohlson sitt 90-årsjubileum. Året före 2007 kom det ute en bok om Claes Ohlsons liv . Namnet var , ”Claes Ohlson-från fäboden till börsen”. Den var skriven av journalisten Johan Pellas på uppdrag av familjen Ohlson. Erik och Maria Gunnarsson vid Bild och Kultur i Skyllberg förvandlade journalistiken till en fin bok. Trots sina framgångar var Claes ganska okänd som person och det var en av anledningar till att det blev en bok. I boken finns det mesta med.

Claes Ohlson var en flitig fotograf. Någon har sagt att Per Albin Hansson skapade folkhemmet. Ingvar Kamprad möblerade det och Claes Ohlson skaffade möjligheter att reparera det som fördes in i hemmen. Bilden är från boken .

Inflytningen till den nya byggnaden i Insjön 1925 blev en milstolpe i Claes Ohlsons historia. Under mellankrigstiden växte företaget kraftigt. I samband med bokutgivningen gjorde jag ett reportage hos Gunnarssons i Skyllberg. Då hade Claes Ohlson 59 butiker i Norden och ytterligare ett 30-tal butiker på planeringsstadiet de närmaste åren. Företaget hade vid det tillfället 2 342 anställda , varav 550 i Insjön. Inga dåliga siffror av en man som började med skosnören.

Maria och Erik i Skyllberg har gett ut och format ett antal böcker . Flitens lampa lyser ständigt på övergången vid brukskontoret i Skyllberg. Och inte blir det sämre av att min gamla arbetskamrat på tidningen, Karin, jobbar där. Senast var jag med på presentation av Närkesbergs IK:s jubileumsbok på Tutingen i Askersund. Det bjöds på kaffe och tårta i form av en fotboll. Bara det. Och då informerades om det skulle komma ut ytterligare en bok om Närkesberg. Den ser vi fram emot.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt