Ingmarie berättade att hon klär upp sig i sekelskifteskläder vid fester och andra passande tillställingar. Kläder som hon sytt själv.

I Åsbro bodde i något som liknade ett pepparkakshus. Men det är några år sedan nu.

”Sveiges fulaste hem” heter en nystartad serie i TV 3. Det är desinerduon Simon Davies och Tomas Cederlund, som går in i olika ”fula” hem och rensar upp. I premiärprogrammet fick Svartåparet Ingmarie Tähtelä och Benny Borg , besök av Simon och Davis. Enligt Simon hade ha aldrig sett värre i inredningsväg under sina 17 år i Sverige. Runtom i huset trängdes porslinsdockor, med dockvagnar och plastblommor. Husets tema var romantik.

För snart tio år sedan gjorde jag och min kollega på tidningen i Askersund, Lotta, ett reportage hemma hos Ingmari. Hon bodde då i en villa i Åsbro och den var pyntat med romantiska prylar precis som vi kunde se i TV för någon vecka sedan. Visste inte om i förväg att det var just Ingmarie och hennes käraste Benny programmet skulle handla om. Nu hade paret flyttat till en villa i Svartå. Och visst var det trevligt att en gammal bekant dök upp i rutan.

Reportage från oktober 2001 i Åsbro

Det var av en ren händelse, som många av mina personreportage har kommit till på, som reportaget hemma hos Ingmarie gjordes. Jag hade åkt förbi ”pepparkakshuset” med alla prylar som prydde trädgården, vid något uppdrag i Åsbro. Minns att postlådan pryddes av något så ovanligt som en handmålad gammeldags symaskin. Nyfiken som jag var på vem som bodde i huset tog jag kontakt med ägaren, Ingmarie. Det var en mycket vänlig och trevlig kvinna som verkligen bjöd på sig själv. En sådan person som alla journalister älskar. Hon visade Lotta och mej runt och berätta om varför hon ville pryda sitt hem på det sätt hon hade gjort. Och visst var det lite udda och originellt. Sovrummet var som en ljuv dröm, ett litet romantiskt mästerverk. Men ”Sverigest fulaste” vet jag inte? Det hänger på betraktaren, även om inte jag skulle vilja ha det som Ingmarie. Det var i det romantiskaste laget för mej. Tror det var också så för kollegan Lotta, men jag vet inte säkert…

Dockor som Ingmarie hade skapt själv

Högklackat och rosor. Villan dröp av romantik.

Ljuva drömmar. Ingmarie hade lagt ner ett stort arbete på sitt sovrum. Sängen var ett litet romantiskt mästerverk.

Simon och Thomas rensade ett rum från Ingmaries och Bennys prylar, för att sedan inredda det hela på nytt igen. Som vanligt i sådan program blev värdfolket mycket överraskade över vad som gjorts. Men det var ändå skönt att höra Ingmaries kommentar om att hon ändå skulle ställa tillbaka lite prylar. Då kände jag igen henne på riktigt från vårt besök i Åsbro hösten 2001.

Eftersom ämnet är aktuellt tänkte jag återge vad vi skrev den gången:

PS! Kommenetera gärna. Det skulle vara trevligt. Hur romantiskt hem har ni?