Askersunds kommun har infört en avbockningslista när olika projekt genomförts. För var en röd bock en symbolen för ett fel, men nu har det svängt. En röd bock är något bra.

När jag gick i skolan för länge sedan ritade lärarna dit en röd bock i kanten i räkneboken när det var något fel. Något eleverna skulle skämmas för när böckerna skulle visas upp för andra och hemma hos föräldrarna. Alternativet var ett vackert R i kanten. Tänker på de som tog hem sina rödbockade böcker och som fick en skopa ovett för slapphet i skolan . Men det fanns alternativ till det. Böckerna kunde ju glömmas kvar i skolan några veckor till allt lugnat ner sig.

Tiderna har förändrats. De röda bockarna är inte fula längre. Askersunds kommun använder de röda bockarna istället när de gjort något riktigt bra. När projekt och beslut blir genomförda. För några veckor sedan var jag och kollade på nya Sundsängens förskola vid Floragatan. Då fick jag en lång lista med projekt som skulle bockas av. Förskolan var ett av dessa. Det var en fin förskola med ett bra namn som passar in i området. Annars brukar det mesta handla om blommor och djur när förskolor ska döpas.

Kanske de röda bockarna, eller som jag ser det stora R:et, skulle ha införts för mycket länge sedan . Tittar man på gamla tidningsklipp har det funnits smått fantastiska idéer och planer som aldrig blivit genomförda. En del artiklar har också handlat om hus och miljöer som måste räddas, men som är borta för länge sedan. Gamla kallbadhuset vid Strandparken var ett sådant. I insändare vädja folk att badhuset måste räddas och rustas. Jag har bilder med när det revs. Militärens skjutningar över Vättern var en annan sak som politikerna skulle ta i tu med. Vad jag vet så har det inte hänt något på den front. Det pangas och skjuts fortfarande.

Protesterna mot att kallbadhuset skulle rivas var många. Under Ordet Fritt gjorde sig många hörda. Men utan att få gehör. Badhuset revs.

Skolskjutsarna var en annan sak som var knepiga 1956. Det blev fört dyrt. Känns frågan igen? Det skulle också bli ny belysning på torget i slutet av 50-talet. Torget är fortfarande ett mycket aktuellt ämne. Det fanns också planer på en travbana med totospel en gång i tiden, men längre än så kom det aldrig. I slutet av 50-talet kunde man också läsa att vandrarhemmets framtid var räddat. I dag finns det inget vandrarhem i centralorten. Åldringsvården var också på tapeten. Hur skulle kommunerna klara av allt flera äldre personer som behövde någon form av hjälp.

Jag har plockat med några gamla rubriker, så kan ni se själva hur politikerna tänkte då och jämföra hur de tänker nu.

Som jag skrivit, det kanske hade behövts en avprickningslista redan för 50-år sedan. Men bättre sent än aldrig brukar det heta…

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt