Sagers stuga är förmodligen Askersunds äldsta hus. som stått på samma plats hela tiden. Det fanns där före branden 1776 och efter branden.

En bild från 40-talet.

Sagers stuga i Askersunds strandpromenad väcker ofta stort intresse . Hur gammal är stugan, vilka ägare har funnits och fanns den där före den stora branden 6 juni 1776 då i stort sett hela staden lades i aska? Frågorna är många. I Bevarandeplanen kan man läsa att ”huset enligt tradition kan vara uppfört före den stora branden”. Förre kanslichefen i Askersund har forskar i stugans historia. Och vad han kommit fram till nu är att stugan fanns på nuvarande platsen redan före branden.

Leif Linus Larsson, jag själv och Alf Cederlind, har med gemensamma ansträngningar försökt få fram fakta om det lilla röda huset med torvtak och bruna bräddörar. Spindeln i nätet är dock Alf, som kan de rätta sökvägarna. Han har tidigare gjort två häften om gamla Askersundshus. Alla fakta som kommer fram ska sammanställas till informationsskyltar med bilder vid stugan. Ägaren till huset, familjen Gylling, har bett oss om det. Familjen får ständigt under sommarmånaderna svara på frågor om stugan. Skyltar skulle underlätta. Det har funnits väldigt lite fakta att gå på, men Alf fortsätter sitt enträgna arbete i olika arkiv om vilka ägare det funnits på fastigheten fram till i dag.

Före kanslichefen i Askersund, Alf Cederlind, har skivit två skrifter om gamla Askersundshus. Nu forskar han i uppgifter om Sagers stuga. Och han har kommit fram till mycket av intresse.

Alf har fått fram att det fanns en Lars Beckman som var skriven på fastigheten år 1768 och fram till 1779. Branden inträffade som nämnts 1776. Det om något bevisar att stugan stod där redan före storbranden. Det fans en person skriven på fastigheten både före och efter branden. Branden började på söder och spred sig norr ut in mot staden. Sagers stuga ligger nedanför bergen på söder och klarade sig genom att vinden låg åt ”rätt” håll. Om allt stämmer är Sagers stuga Askersunds äldsta hus som stått på samma plats hela tiden. Det fanns gamla hus som är flyttade upp till Hembygdsgården, men det är inte riktigt samma sak.

Enligt uppgifter jag fått bär stugan namnet efter en Karlsson från Sagersta. Därav dagens namn Sagers stuga. Men som sagt Linus, Alf och jag återkommer när vi fått fram flera uppgifter. Om allt stämmer så borde nog turistnäringen slå ett slag för stadens äldsta hus. Säkert är många turister intresserade av stadens äldsta hus. Och att det är ett litet fint bevarat hus gör inte saken sämre.

Vinterbilden är från 1958

PS! Kommentera gärna . Kanske det finns någon som kan lämna ytterligare fakta om Sagers stuga….