Christer Erikssons senaste roman ”Handens hjärta” blev kritikerrosad. För ett par år sedan återvände han till sin ungdoms stad Askersund.

Till hösten kommer Christer ut med en ny roman. ”Skön prosa” skrev Svenska Dagbladet om hans senaste bok.

Askersundsförfattaren och vännen Christer Eriksson, kom för några sedan ut med romanen ”Handens hjärta”. Den fick lysande recentioner. ”Ett litet mästerverk i ett redan märkvärdigt författarskap där varje ord är mönsteranpassat. Elden brinner i nästan alla hans böcker –ofta anklagad av människor utan makt”, löd en recension. I höst kommer Christer ut med en ny roman, som många säkert väntar med spänning på.

När jag talade med Christer efter hans senaste bok som recensenterna lyfte till skyarna, tog han det själv med ro. Han lät sig inte imponeras av lovorden, även om han naturligtvis var glad över uppmärksamheten. Som person är Christer alltid lugn och sansad.

-Jag skriver inga enkla böcker som är storsäljare. Mina romaner är svårlästa och kräver engagemang. Det är heller inga romaner som går från A till Ö. Klart det är roligt om folk köper och läser mina böcker. Om inte annat är det trevligt för bokförlaget. Men jag tänker inte på försäljningssiffror när jag skriver. ”Handens hjärta” har jag jobbat med under fyra –fem år, berättade Christer för mej den gången.

Christer är en blygsam man när det gäller hans författarskap. Jag vet att hans senaste bok har gått mycket bra. Förlaget har fått trycka upp en ny upplaga.

Askersund var Christers sommarstad som ung. Det är också en av andledningarna till att han återvänt dit. Nu bor han strax under takåsarna mitt i stan.

-Det var som att komma hem igen. Jag var hos mormor Amanda Johansson i Bergdalen varje sommar under min uppväxt. Askersund är ganska lik från den tiden med undantag för några hus. Fastigheten där vi gick på konditori är borta, liksom den lilla butiken som låg i hörnet Stöökagatan- Storgatan. Där handlade i vi, berättar Christer.

Christer är en flitig motionär både med promenader och cykling. Och så samlar han på vykort. Han har en fin samling och då många gamla bilder från Askersund. Ibland brukar vi prats vid om de gamla bilderna och det är alltid trevligt. Och givande.

-Jag har ingen tv. Det finns inget att titta på och jag har inte tid med sådant. Jag läser. Alla dessa märkliga serier intresserar mej inte. Under sommarmånaderna vistas jag mycket på min balkong. Jag är nyfiken på vad som händer runt omkring huset.

Kulturredaktionerna gjorde stora uppslag om Christers senaste roman.

Författardebuten skedde 1975. Christer har gett ut ett tiotal romaner och belönats bland annat med Svenska Dagbladets litteraturpris och Litteraturfrämjandets Stora romanpris. Arbetet med böcker pågår i huvudet hela tiden.

-Själva skrivandet är en annan sak, säger Christer..

”Handens hjärta” handlar om Huller som möter Minna redan som sextonårig när han arbetar som murbyggare. Hon sökte Huller och de kom att mötas i en skör gemenskap som flera år senare skulle återförena dem i livet. Om ni inte redan läst boken så försök få tag på den. Och läs den i lugn och ro.

PS! Kommentar gärna. Det skulle vara trevligt.