Bengt Berglunds ambulans blev modell. En eftertraktad sådan.

Berglund bad ”Den blyge”, Levi Karlsson, att måla skyltar till ambulansdörrarna. Men de monterades aldrig Men skyltarna hade Berglund bevarat.

Askersunds-Tidning skrev stort om den nya ambulansen 1953. På bilden har Berglund fått sällskap av doktor Tiderström

Bengt Berglunds vita ambulans årsmodell 1953 av märket Standarad Vangauard som rullade i Askersund under många år skrotades på 60-talet. Men det märkliga inträffade. Taxi-Berglunds ambulans dök upp som modell hos en samlare i Askersund 30 år senare! Förmodligen är det både första och sista gången en bilmodell hämtats från Askersund. Precis som på originalet är registreringsnumret T 4. Ambulansen var helt ny när den kom till stan.

Bilmekaniker Mats Alvarsson kom till mej för att visa upp den unika modellen. Han hade under många år samlat på bilmodeller.

”Modelltillverkarna tar inte fram vilka bilar som helst. Det ska vara något speciellt. Ambulansen som Berglund köpte till Askersund var den första i sitt slag. Därför blev det just ambulansen från Askersund”, berättade Mats för mej.

Askersundsambulansen fanns på första sidan på en engelsk samlartidning. Det var där Mats Alvarsson fick syn på ambulansen.

Som samlare prenumererar Mats på en engelsk tidning, där man kan läsa om bilmodeller och alla nyheter som presenteras.

”Du kan tro jag blev förvånad när ambulansen från Askersund fanns på första sidan i färg” , upplyste Mats.

Mats Alvarsson och förre ambulansföraren Gunnar Friman betraktar modellfyndet. Gunnar körde en gång i tiden orginalet.

Det var en norrman som hade bett en engelsk tillverkare, Kenna Modells, att ta fram ambulansmodellen. Själv fick Mats tag på sin ambulansmodell genom en importör i Stockholm. Allt som fanns på originalet fanns också på modellen. Modellupplagan var väldigt liten, bara 200 stycken.

När originalet visades upp första gången i Askersund vintern 1953 , väckte fordonet stor uppmärksamhet. Gamla Askersunds-Tidning berättade om händelsen i två nummer. Bland annat kunde man läsa att man med ett enkelt handgrepp inne i förarhytten kunde få in frisk luft. Man behövde således inte öppna fönstret och kunde därigenom inte utsätta den sjuke för drag. Den förste ”patienten” var ingen mindre än stadsfullmäktiges ordförande Filip Nylund. Han led inte av några svåra plågor men kunde ändå intyga att man låg mycket bekvämt på båren. Ambulansen var helt enkelt en prydnad för staden tyckte Nylund. På ambulansdörrarna fanns till och med stadsvapnet.

Stadsfullmäktiges ordförande Filip Nylund var det förste ”ambulanspatienten”. Filip tyckte att han låg bra bekvämt på båren.

Någon vecka efter jag berättat om modellhändelsen i tidningen, dök den gamla ambulansägaren, Bengt Berglund, själv upp i egen hög person. Vi kände varandra sedan gammal genom idrotten. Han hade fått reda på min artikel genom sin bror som bodde i Örebro. Bengt bodde själv i Karlstad sedan många år tillbaka. Han var mycket stolt över att hans ambulans hade blivit modell.

”Fordonet byggdes färdigt i Malmö. Målningarna på dörrarna bad jag ”Den blyge” , Levi Karlsson, att göra. Han målade stadsvapnet på plåtskyltar som sedan skulle fästas på dörrarna. Levi målade skyltarna, men de fästes aldrig på dörrarna. Grabbarna på verkstaden avrådde. De trodde inte att det skulle bli tätt mellan skyltarna och dörrarna. Stadsvapnet målades istället direkt på dörrarna. Men jag har Levis skyltar väl bevarade”, upplyste Berglund , mej om .

Och visste hade han gjort det. Han hade tagit med skyltarna för att visa upp för mej.

Lite äldre askersundare som läser det här minns säkert Taxi-Berglund. Han var en framåt man som nästan alltid körde fort. Och så var han hårt engagerad inom IFK Askersund. Under många år var han ungdomsledare. När vi hade förlorat någon bortamatch och Berglund var lite upprörd gick det undan hemåt minns jag.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.