Signaturen ”Han med örat” var en mycket populär signatur i Askersunds-Tidning

Folk ändrade läsvanor under en period. ”Han med örat” fanns på sista sidan , så folk började läsa tidningens baksida.

”Han med örat” tog gärna andra i örat när det passade i Askersunds-Tidning. En del äldre personer mins säkert signaturen trots at gamla A-T försvann 1956. När jag jobbade på tidningen återupplivade ”Han med öret” vid några tillfällen. Signaturen var både elak, fyndig och rolig. Så fort det hände något i bygden snappade signaturen upp händelsen.

Oftas var det några små träffande rader som makthavare och andra ”drabbade” att bli lite småarga, men också att dra lite på smilbanden. Det var också meningen. En del blev förstås riktigt arga och kom med stora steg in på redaktionen för att avreagera sig, men det är sådant man får ta som journalist.

Bakom ”Han med örat” döljde sig olika skrivare. Ungefär som många ledarskribenter småfegt gör i dag. En gång råkade signaturen riktig illa ut. Det gick till och med så långt att ”Den blyge” Levi Karlsson tog upp det i en dikt som publicerades i tidningen. Året var 1955 och signaturen hamnade i luven på lottakåren om luciafirandet. Lottorna beslutade sig för att inte utlysa någon officiell tävling. De skulle ta ut kandidaterna själva. Det retade ”Han med örat”, men följd att han skrev en egen luciasång.

Texten lät:

”Natten går tysta fjät, kring gård och stuva.

Kring fest som kår förgät lottorna ruva

Men på vår Rådhustrapp stiger i mörka natt Lottornas Lucia-blott dess Lucia”

Askersundsdiktaren ”Den blyge”, Levi Karlsson, skrev till och med en dikt om ”Han med örat”

När ”Han med örat” dök upp i A-T:s spalter 1955 på baksidan av tidningen så var det många som ändrade sina läsvanor i Sydnärke. Istället för att börja framifrån, så tittade läsarna förs på tidningens baksida. År 1956 gick A-T upp i Allehanda och med det försvann signaturen HMÖ, som det så högtidligt hette i insändarspalterna. Ett av hans sista inlägg löd: HMÖ hörde att en misttänkt rattfyllerist åkte rakt ut i skogen i en kurva vid Laxsjön. Han hade tydligen missuppfattat propagandaparollen ”Ut i naturen –bilburen”.

Så här såg kniven ut som HMÖ skrev om. Bilden kommer från Andérs Engdahl.

Efter 26 års tystnad återupplivades HMÖ under en period. Men det var en ganska kort period i samband med ett val. Men roligt var det. Det tyckte åtminstone vi som höll på med det.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt