Linda Stevadotter Swallin skrev för några år sedan en uppsats om den nu så aktuelle ”Den blyge” , Levi Karlsson.

”Den blyge” gav ut inte mindre än elva diktsamlingar med teckningar till.

Askersundsdiktaren Levi Karlsson ”Den blyge”, har kommit riktigt i ropet det senaste året. Och det är han värd med sina elva diktböcker som glatt så många. I dag är det lite jakt på hans böcker både på auktioner och antikvariat. Lerbäcks hembygdsförening har med Alf Fransson i spetsen också spelat in en film om ”Den blyges” livsverk. Vidare har man inom NTO i Askersund startat en studiecirkel om diktaren. När filmen om ”Den blyge” visades på Folkets hus i Askersund var det i det närmaste fullsatt. Han var en verklig mångsidig konstnär. Diktningen var bara en del av hans konstnärskap.

En kvinna som verkligen satt sig in ”Den blyges” diktning är Linda Stevadotter Swallin. Hennes forskning kom för några år sedan ut i bokform med namnet ”En blyg mans ord”. Precis som Levi är hon uppväxt i Skyllberg. Under sin uppväxt bodde hon också granne med Levis bror Ruben. Linda riktade in sin forskning mycket på dialektord som Levi använde i sin diktning.

Uppsatsskrivandet som ledde fram till boken började som sig bör med bakgrundsforskning om diktaren som person. Linda intervjuade ett antal personer i trakten som kände honom väl. Hon träffade också sonen Gunnar.

”Därefter läste jag samtliga dikter flera gånger om och började sedan bena upp det hela. Jag tittade på ordens form och så vidare. Det tog tid men jag lärde mej vansinnigt mycket. Pappa Steve fick vara testobjekt. Han är en sådan där gammal infödd lerbäckare som ränderna aldrig går ur”, avslöjade Linda för mej.

”När jag sedan lämnade uppsatsen, när det lagts fram vid Universitetet och godkändes, kändes det lite vemodigt. Jag besökte ”Den blyges” grav. Tror faktiskt han satt där på ett moln och smålog över den viriga rödhättan som ljudit fram hans dikter på knagglig lerbäckska”, funderade hon.

Levi sa själv vid något tillfälle att: ”Jag ger mej inte ut för att vara mer än jag är. Därför skriver jag på ett enkelt språk. Med en del krokiga ord.” Linda har i sin uppsats verkligen grävt i Levis dikter. Och i hans krokiga ord. Det har inte forskats så väldigt mycket om närkedialekten, så Lindas arbete var värdefullt. I början på 1900-talet gjorde Marcus Bergström en granskning av ”Askersundsmålets ljudlära, men så mycket mera har det inte varit i de här trakterna innan Lindas arbete. En rolig händelse som Linda berättar när det gäller Lerbäcksmålet är när en släkting till henne från Dalarna driver med dialekttalarna. Han frågade vid ett tillfälle vilken låt Lena Philipsson sjöng i melodifestivalen i början av 90-talet. Farbrodern till Linda svarade genast ”um å um igen”, vilket på riksspråk blir ”om och om igen”.

Linda har i sin uppsats-som blev en bok- spaltat upp orden i Levis dikter på et intressant sätt. Mitt råd för den som är intresserad av ”Den blyge” är att omgående försöka skaffa sig ett exemplar av Lindas arbete.

PS! Kommentera gärna . Det skulle var trevligt.