Gamal tvättstugan vid dammen i Skyllberg har kommit till användning igen. Kattakuten har tagit hand om den

Snälla människor skänker prylar till Kattakutens loppis. Helena Åhlund och Yvonne Lindberg är några av de som driver Kattakuten

Brukets gamla tvättstuga vid dammen i Skyllberg har kommit till användning igen. Den lilla röda byggnaden har fyllts med loppsigrejer. Bakom satsningen står Kattakuten i Skyllberg. Ett gäng kvinnor som vigt sina liv åt att jobba för djurens bästa. Sedan starten för fem år sedan har Kattakuten hjälpt flera hundar djur till ett drägligare liv.

” Vi har inta haft någon fast lokal att samla prylar i som vänliga människor skänkt till oss. Vi har kollat runt men ine hittat någon lokla, tills det en dag slog mej att tvättstugan vid dammen inte hade använts på länge. Jag bor på andra sidan dammen men hade inte tänkt på det tidigare”, berättade Helena Åhlund, för mej vid invigningen för fyra år sedan.

Gerti Gunnarsson har huvudansvaret för katterna som tas om hand och adopterats bort.

”När jag kom på det här med tvättstugan, knallade jag ner till brukskontoret och tog ett samtal med ägaren Gustaf Svensson. Han var mycket vänlig och tillmötesgående. Kravet på oss var att hålla snyggt och fint,” upplyste Helena.

Helena Åhlund älskar inte bara katter. Hon är en djurvän av stora mått.

”Jag skulle kunna ställa upp och öppna akuter år alla djur om jag hade tid. Men nu får jag nöja med katter. Många skaffar sig en katt , som sedan får ungar och då blir det problem att ta reda på djuren. De får fara illa som vildkatter. Vi ser till att djuren får det bra och att de blir steriliserade”.

För att hålla verksamheten igång krävs det en del pengar. Och det är där loppisverksamheten kommer in i bilden.

”Folk är fantastiskt givmilda. Vi har varit runt på marknader och andra sammankomster med våra loppisprylar. Det finns också sparbössor utställda i olika butiker. I varuhuset Rönneshytta kan kunderna köpa kattmat och lägga i en låda till vår verksamhet. De som adopterar ”våra” katter får betala en liten slant, men då ingår sterilisering och vaccinering”, omtalade Helena.

Skulle inte Kattakuten ha funnits hade mycket av arbetet med vilda katter fått utföras av kommunens miljö-och häsoskyddskontor. Ansvariga kan se det hela som en liten besparing. Nästan varje vecka har Kattakuten ett antal annonser i tidningen om katter som vill blir adopterade. Det kostar också pengar.

Alice hämtade vi på Kattakuten . En mycket trevlig katt.

Den som skaffar sig katt kanske också ska skaffa sig kattlucka. Det tycker i alla fall honkatten Sigge. Alla trodde först att det var en han och senare blev det inte läge att ändar namn.

Hemma hos oss har vi adopterat Alice. Och det har vi inte ångrat. Det är en mycket trevlig katt, men som ibland stolt släpar in en och annan råtta eller fågel genom kattluckan. Men helst gillar hon räkor och där finns det inga begränsningar på hennes aptit.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt