Lotten Gustavsson i Kårberg har en imponerade samling av dansbandskort.

Dansbandskampen på TV har gjort dansbanden och deras musik populärare än någonsin. För Lotten Gustavsson i Kårberg var det ”bara” ett extra plus med en tävling i den musiksorten hon alltid gillat. Dansbandskorten har blivit Lotten Gustavssons stora samlarpassion i livet. För en tre-fyra år sedan när jag besökte henne i lägenheten hemma i Kårberg hade hon samlat ihop runt 10 000 kort på fyra år. Och då var inte dubbletterna inräknade. Det var också ordning och reda i hennes samlingar. I dag vet jag inte hur många kort hon har.

Det finns ett kartotek med register och numera en imponerande hemsida med Lottas samlingar. På ett ögonblick kan hon plocka fram bilder på Gert Jonnys, Frittes gäng, Inge Lindqvists och allt vad gängen heter.
– Allt började med att jag hjälpte en kille att samla in dansbandskort. Efter en tid funderade jag över varför han skulle ha alla kort. Funderingarna fick mig att börja samla själv, berättar Lotten, som själv alltid tyckt det varit roligt att dansa.
– Tycker att dansbandskorten är kultur som behöver räddas till eftervärlden. Korten är unika i världen. Framför allt tänker jag på klädseln och frisyrerna. En del är fantastiska, tycker Lotten.


För några år sedan satte Lotten ut en annons om att hon sökte vykort med svenska dansbandsorkestrar. Gensvaret både hos dansbanden och allmänheten var mycket stor. Hon har fyllt en hel tjock pärm med brev och hälsningar.

Lotten kommer ursprungligen från Finland. Som 19-åring lämnade hon sitt hemland för att bosatta sig i Sydnärke. Hon hade en kompis som arbetade vid Hammars glasbruk.
– Jag blev kvar i Sverige. Träffade Gunnar och vi fick två flickor. I dag lever jag själv. Min första dansupplevelse i Sverige blev i Vretstorpsparken till Flamingokvintetten.
– Nu åker jag två gånger i veckan till Brunnsparken i Örebro och dansar i sällskap med några kompisar. Det är mycket bra ställe där man också infört att det ska vara drogfritt. Det känns skönt. Onyktra personer på dansgolvet är det värsta jag vet, betonar Lotten.

Dansbandskorten har inte kostat Lotten några stora pengar. Ofta handlar det om att byta med andra samlare. Banden delar ut korten gratis som reklam, men det kommer att förändras. Redan nu har de unika svenska dansbandskorten blivit heta samlarobjekt på internet. I USA har särsklilt bandet Gert Jonnys uppmärksammats och fått lite kultstatus. Amerikanarna har fastnat för bandets rosaröda och gröna scenkläder. Bilderna säljs nu för 100 kronor styck. Det kanske inte behöver sägas, men Lotten har några sådana bilder i sin stora samling.
– Jag följer vad som händer på dansbandsfronten i specialtidningen ”Får jag lov” och så finns ”Stora dansbandsboken” som kom ut för några år sedan sedan. Det är något av en bibel för oss dansbandsintresserade, påpekar Lotten.

I Lottens lägenhet i Kårberg finns inte bara en stor bildsamling. På vägen hänger ett skåp fylld med örhängen från olika länder. Hon klipper också allt intressant som står i tidningarna. Det finns en hel bok med vackra brudpar inklistrade. De flesta av paren bor inte ihop längre, men i Lottens klippbok hänger de i alla fall ihop med kontorsklister. Lotten är också en duktig konsthantverkare. Många av hennes föremål finns att beskåda i lägenheten.

Slutligen Lottens fem-i-topp när det gäller dansband när jag träffade henne för några år sedan:
1. Kindbergs, Lidköping.
2. Streaplers, Göteborg.
3. Drifters, Skövde.
4. Bohnus, Göteborg.
5. Claes Löfgrens, Helsingborg.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt