Kerstin Eliasson Åmmeberg är en mycket duktig textilkonstnär. Hon har också hederas med kommunen skulturstipendium för sina insatser på området.

Kerstin och Urban har byggt ett eget tehus på tomten.

Hönshuset hemma hos Kerstin och Urban i Åmmeberg går helt i kinesisk stil

I mina bloggar har jag skrivit om ett antal duktiga konstnärer. Här kommer text om ytterligare en sådan, nämligen Kerstin Eliasson i Åmmeberg.

I kanten av Kärraskogen i Åmmberg har textilkonstnär Kerstin Eliasson och hennes Urban funnit sitt drömställe. Mitt i den svenska barrskogen har de förutom en vävstuga, övernattningsstuga också skapat ett äkta kinesiskt tehus. Och det är inget fuskbygge. Det är byggt på kinesiskt vis. Materialet är direktimporterad från Kina. Det är ett unikt och vackert bygge. Urban har också byggt ett hönshus i kinesisk stil.

Kerstin har besökt Kina ett antal gånger. Urban har också varit med på en del resor. För att bygga ett äkta kinesiskt tehus måste man besöka landet på plats och se hur det är byggt. Urban är en händig karl med och med en bakgrund som murare så har han löst det hela på ett imponerade sätt. Kerstin älskar både landet Kina och människorna där. För några år sa Kerstin till mej att hon inte skulle ha något emot att bo perioder i Kina.

”Kanske jag blir kines i mitt nästa liv. Vem vet”, skämtade hon en gång .

I mitten på 70-talet startade Kerstin med textil –och kursverksamhet i sin vävstuga i Åmmeberg. Den verksamheten pågick fram till bara för några år sedan. Då tyckte hon det var dags att helt ägna sig åt sina egna intressen. Och det har hon många. Kerstin har gjort sig ett namn som textilkonstnär med alla sina vackra vävar. Hon har också hedras med Askersunds kulturnämnds kulturstipendium bland annat för att hon medverkat till att rädda gamla textila hantverkstraditioner.

Kerstins Urban är murare till grunden och en händig karl som lärt sig bygga hus i kinastil

”Jag har alltid varit textilintresserad. Redan som liten flicka såg jag mormor väva. Sedan började jag väva själv. När vi köpte stället i Kärra uppfylldes en gammal dröm. Urban byggde en vävstuga och det var också en dröm som gick i uppfyllelse”, har Kerstin berättat.

Massor av människor har gått vävkurser för Kerstin genom åren. Problemet för henne ibland var att kunna med sina egna vackra vävar. Hon har själv tagit fram en ”Kärraduk”. Det finns en duk för varje årstid. Plagiat är inget för henne.

Allmänheten i stort har också ska kunna ta del av Kerstis kinaresor. Hon haft föreläsningar, visat bilder och deltagit i en rad utställningar med sina vackra vävar. Det har varit mycket uppskattat.

Naturligtvis har Kerstin sparat några vävstolar om lusten skulle falla på. Men hon känner det inte längre som ett måste. Bara när det är riktigt roligt. Tyvärr finns alltid en massa måsten som måste uppfyllas.

Kerstins pappa Bertil Rosén var under många år en mycket populär kyrkoherde i Hammar. För några år sedan gavs det ut en bok om hans liv.

Bilden är från boken om kyrkoherde Rosén. Hela familjen samlad med Kerstin längst till höger.

Själv har jag känt Kerstin i många år. Men så senare har det blivit lite närmare. Vi har bundit böcker tillsammans hos Bertil Sandén i Åsbro. Till och med har vi stått vid samma bokbindarbänk och då har samtalen inte bar handlat försätt, pärmar och bindningar. Vi har dryftat det mesta i vardagen. Och det har varit trevligt. Precis som hennes blogg ”Mormors blogg”. Kolla på den!

Till den här bloggen har jag också snott några bilder från hennes blogg. Och jag vet att hon inte blir arg för det.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt.