Vera Rixon drev Hammars handel i 27 år. Hon tog över efter pappa David 1952. Årsskiftet 1980-81 lämnade hon över till en ny ägare.

En gammal annons från Hammars handel

Ingvigning av nya kiosken vid Hammars handel i början på 60-talet

Shell var märket vid macken vid Hammars handel en gång i tiden

Hammars handel har som katten-nio liv. Under mina år som journalist gjorde jag ett antal reportage om nedläggningar, nystarter, och ägarbyten. Nu är det dags igen med en nystart. Affären och bensinpumpen har varit stängd en tid, men nu tänker driftige Kent Kaufeldt slå upp portarna igen på Hammars enda handel. Naturligtvis hälsas Kents satsning det med stor glädje i Hammar och inte minst av de äldre som har svårt att ta sig till Askersund eller Motala för att handla lite mjölk och bröd. Bensinpumpen är också viktigt.

Kent har sagt att det är som lite hobbyverksamheten för honom. Men den som känner Kent blir det nog lite mer än så. Han överlåtit ansvaret för sin verksamhet i de gamla glasbrukslokalerna till nära anhöriga, så nu är han ledig att kunna ta emot Hammarsborna i sin butik. Kent är uppväxt och bosatt på orten, så han har mycket gratis. Alla känner honom.

Kent Kaufeldt tar över Hammars handel

Problemen för Hammars handel började med nedläggningen av glasbruket och den nya förbifarten. Tidigare gick stora vägen precis förbi Hammars handel och då var det många som stannade spontant. I stort har lanthandel haft det svårt att överleva. Folk pendlar till sina jobb och handlar i större affärer innan de åker hem. Avflyttningen har varit ett annat problem. Men då är det tur att det finns sådana som Kent som tror på en framtid. Det är bara att hålla tummarna.

Själv har jag och många av mina kompisar trevliga minnen från Hammars handel. Olle Borg sålde TV-apparater i butiken och han var väldigt tidigt ute med det. Som reklam ordnade han sändningar i skyltfönstret. När fotbolls-VM spelades i Sverige 1958, vallfärdade folk till Hammars handel för att kolla på fotboll i skyltfönstret. Vi grabbar åkte moped från Askersund flera gånger i veckan för att se VM-drabbningarna. En del var lite lyckligare lottade och kunde ta bilen. Vid finalen mellan Sverige och Brasilien var det packat ut gården vid butiken. Minns inte hur bra vi såg, men något var det väl i alla fall.

Svenska landslaget i fotboll 1958. Men vid Hammars handel var spelarna i svart-vitt.

Senare i livet som glasbruksarbetare i Hammar blev besöken många vid kiosken. Det var bara att gå rakt över vägen och njuta av lunchen eller kvällsmålet, allt beroende på vilket skift man jobbade. Det var korv med mos som gällde. Kanske det blev lite tradigt, men det var gott för en som gillar varm korv.

Senare som journalist intervjuade jag butikens ägaren Vera Rixon. Året var 1980 och hon skulle lämna firman efter 27 år. Då hade hon hunnit bli en riktigt kändis i Hammarsbygden. På den tiden var butiken ortens stora samlingspunkt. I och med att Vera slutade sin affärsbana upphörde och den kända köpmanssläkten Lindqvist med sin handel i Närke. Vera var nämligen den allra sista lindqvistare i en lång affärsepok på många ställen i Närke.

”Min farfar och min pappa var köpmän. Sedan gick det i arv till kusiner och farbröder. Nästan alla i släkten har drivit affärsverksamhet av något slag”, berättade hon för mej.

Vera själv hade själv hunnit till den mogna åldern av 36 år när innan hon ställde sig bakom disken i Hammars handel.

”Pappa David , som drev affären före mej drog 1952. Eftersom vi inte ville släppa affären ur släkten , slutade jag min anställning på ett kontor i Örebro och flyttade ner till Hammar. Några särskilda kunskaper om affärsverksamhet hade jag inte när jag började, utan jag fick lära mej lite i taget”, upplyste hon.

Vid den här tiden , 1980. hade PLM i Malmö som ägde glasbruket byggt ut stort.

”Skulle glasbruket försvinna skulle det bli en katastrof för bygden. Och inte minst för Hammars handel”, trodde Vera.

Glasbruket stängdes , men det blev nog inte den katastrof som Vera var rädd för. Den nya vägdragningen blev nog ett svårare slag för handeln i Hammar, än nedläggningen av glasbruket. Många i Hammar hälsade dock den nya förbifarten med glädje. Det var bökigt att under sommarmånaderna med alla broöppningar. Med Stora Hammarsbron blev det renare i luft i samhället och mindre buller.

Tidigare fanns fyra butiker i gamla Hammars kommun. 1980 fanns bara Hammars handel och butiken i Sänna kvar. Den senare är nu också borta.

Som vanligt har Leif Linus Larsson hjälpt till med bilder till bloggen.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt