Delar av gamla Trikåfabriken i Askersund förvandlades under några år till blues-och jazzklubb, med namnet ”Klubb Krokodilen”.

Skinnkonstnär Benny Öhrman skapade ”Klubb Krokodilen”. Kända artister stod på kö för att uppträda där. Frågan är hur Benny kunde locka så många fina artister till Askersund.

Maritza Horn och gruppen Mynta gästade Krokodilen hösten 1995. Då var det fullsatt.

Så här såg det ut i gamla Trikåfabriken 1962. Då var det full fart på symaskinerna.

Melissa Horns låt ”Lyssna till mitt hjärta” spelas ofta på radio. Det har blivit en mycket populär låt. Lite långsökt kanske, men den får mej att tänka på hennes mamma Maritza och på ”Klubb Krokodilen” i Askersund. Skinnkonstnär Benny Öhrman startade i mitten på 90-talet klubben i gamla Trikåfabriken. Maritza gästade klubben med gruppen Mynta vid ett tillfälle och gjorde stor succé. Precis som dottern gör nu. Tyvärr kommer hon aldrig att kunna göra ett framträdande i Krokodilen.

”Klubb Krokodilen” gästades av ett antal stora artister. Det var nästan för bra för att vara sant i lilla Askersund. Klubben besöktes av Chuck Hall Band från USA, Marie Bergman, Viktoria Tolstoy, Kjell Öhmans orkester, Claes Jansson (han med den röda cykeln ni vet) och så då Maritza Horn. Till underhållningen serverades det mat. Det var hur trevligt som helst och inte särskilt dyrt. En liten kulturell oas för askesrundarna.

Benny Öhrman jobbade dag och natt för att få i ordning en mysig klubblokal. Något som han också lyckades med. ”Klubb Krokodilen” hyrde sedan av Benny. Sjäv funderade jag ofta på hur det var möjligt att få så bra artister till Krokodilen, när inte ens kommunen hade råd. Men Benny hade kontakter och lyckades på olika sätt förhandla sig till låga ersättningar. Någon sydde Benny fina skinnkläder åt. Då blev det billigare. Andra gick med på att stanna till i Askersund på genomresa till olika större framträdanden. Då blev det också ett bättre pris. Artisterna som kom till Krokodilen tyckte också det var fantastiskt trevligt att det finns en klubb av det här slaget i en liten landsortstad. Och det var inte av artighet. Jag jobbade som journalist vid den här tiden och intervjuade de flesta. Många var rent lyriska. Men säg den glädje som är beständig.

Tyvärr knäckte höga hyror och problemet med att klara kostnaderna för ett utskäningstillstånd Krokodilens verksamhet. Skanstornet som ägde gamla Trikåfabriken under den här tiden lät ingen halka efter med några hyror. Hellre tomma lokaler än obetalda hyror. Ett utskäningstillstånd för klubben skulle kosta 23 000 kronor skrev jag i mars 1996. Styrelsen vädjade till kommunen att inte ta ut så höga avgifter för en ideell förening som kämpade för att få bra musik till staden. Men det hade minsann kommit nya riktlinjer som måste följas. Enligt styrelsen för Krokodilen var det nödvändigt med öl-och vinservering för att verksamheten skulle gå ihop.

En del falska rykten ställde också till problem för skaparen av Krokodilen. Sammantaget ledde alla problem till att den populära blues-och jazzklubben fick kasta in handduken. Till många askersundares stora besvikelse. Något liknande med så många fina artister under ett år blir svårt att upprepa.

I brist på en egen musikklubb i Askersund får vi nöja oss med Maritza Horns dotter Melissa i radion. Och det är inte det sämsta. Hon är duktig. Frågan är vad Maritza själv tagit i vägen. Det var länge sedan man hörde något om henne…..

PS! Kommenetera gärna- Det skulle vara trevligt.