Sytembolagets föreståndare Åke Karlsson blev mycket förvånad när han kom till jobbet den här dagen.

Tjuvarna tog sig in i Systembolaget genom en tom lägenhet ovanför butiken. De borrade hål i golvet.

Som journalist har jag skrivit om många inbrott och stölder. Ett av de mera udda inbrotten jag skildrat skedde i början av 80-talet inträffade på Systenbolaget mitt i centrala Askersund. Nästan hela systemet torrlades. Inspirerade av den franska succéfilmen Rififi från mitten av 50-talet tömdes Systembolaget på sprit. Butiken fick hålla stängt i två dagar för inventerig och reparation.

Precis som i den franska storfilmen tog sig tjuvarna in genom taket från en obebodd lägenhet ovanför spritbutiken i Askersund. Tjuvarna sågade ett hål i golvet på lägenhet och klättrade sedan ned med hjälp av en stege. Värdet på spriten låg runt 200 000 kronor. Utan att bli varken sedda och hörda kunde tjuvarna jobba ostörda. Och det var det ändå mitt inne i Askersund.

Tjuvarna var fräcka nog att använda Systembolagets egen lastbrygga när lastade ut spriten till en släpkärra. Det handlade om två ton, så lastbryggan kom väl till pass. Spriten som stals var av en mängd fina sorter. Brännvin special platsade absolut inte. Polisen knackade dörr och fick in en del intressanta uppgifter. Bland annat att släpkärran tillhörde en mack i Askersund. Någon dag efter inbrottet hittades den stulna kärran i ett stenbrott utanför Hallsberg.

Systembolaget låg vid Sundsbrogratan tidigare, granne till hotellelt (nuvarnde serviechuset). Bilden är från slutet av 50-talet.

Som det ofta brukar gå , åkte tjuvarna fast så småningom. Två tjuvar väl meriterade stod bakom rififi-kuppen i Askersund. De erkände allt och lite helt som stod i polisrapporten. Totalt hade de 21 åtalspunkter att svara på.

”Står det att vi gjort så är det väl riktigt”, förklarade en av sprittjuvarna vid rättegången i Hallsberg utan omsvep.

Försvarsadvokaten undrade varför de stal. Förklaringen var enkel. De var efterlysta och utan pengar. De hade gjort inbrott på många platser förutom Systembolaget i Askersund. Bland annat vid Vretstorpsverken. Under utredningen fick en tjuvarna som var specialist på kassaskåp se bilder från många ouppklarade skärningar. Han skakade bara på huvudet och sa att så klantiga jobb utförde han inte. Han kunde sitt jobb.

En försvare undrade hur hade kunnat lära sig att skära upp kassaskåpen så perfekt.

”Inga svårigheter. Då man är hos kriminalvårdsstyrelsen lär man sig hur det går till. Det pratas inte om annat och då lär man sig skära perfekt”, förklarade en av de åtalade , som också briljerade med att det endast tog tio minuter att skära ett kassaskåp.

Åklagaren ville ha svar på var spriten som stals i Askersund tagit i vägen. De åtalade hade dock inget bra svar på det. Den var helt enkelt såld. Ett beställningsjobb, men till vem hade de ingen aning om.

Ett liknande inbrott gjordes i Zinkgruvans handel. Då skar sig tjuvarna in genom en plåtvägg och stal lite av varje. Men vad de inte visste om var att det fanns massor av sprit i ett lagerutrymme. Zingruvans handel var nämligen ombud för Systembolaget och hade fått en sändning med sprit som skulle hämtas av olika kunder dagen därpå. Tjuvarna kunde inte drömma om att det fanns sprit i en vanlig enkel lanthandel.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.